De vijf hoeken van de wereld: Zwitserland in Brussel
Daar verkochten ze aanvankelijk behalve kaas de niet erg typisch Zwitserse sardines, rolmops, makreel en tonijn. Anderzijds importeerden ze ook als allereersten systematisch emmentaler en gruyère uit hun geboorteland. De gewoonte om broodjes te verkopen zou ontstaan zijn toen men besloot de glibberige sardines die uit het vuistje werden gegeten voor het gemak in een broodje te serveren. Au Suisse werd in ieder geval een van de allereerste broodjeszaken in België.
Na de verhuis naar de Anspachlaan 73 in 1919 werden de broodjes zo populair dat al meteen het aanpalende huis werd ingepalmd. In de jaren 1930 konden de hongerigen ook broodjes uit een automaat halen. In die tijd was de wijk rond de Beurs trouwens een uitgaansbuurt met veel klandizie, zoals ze dat nu opnieuw geworden is. De zaak heeft in de loop der decennia ook wel een dipje gekend, maar na de recente verbouwing draait ze weer op volle toeren, en sinds 2005 kun je de broodjes ook online bestellen.
De huidige uitbater Christophe Gustin is als achterachterkleinzoon van de oprichters al lid van de vijfde generatie. De Zwitserse degelijkheid zit hem nog altijd in de genen. Nog altijd worden de producten van Au Suisse geprezen om hun uitzonderlijke versheid. Ook het vintage interieur van het oudste gedeelte van de zaak is voor velen een reden om met enige regelmaat binnen te springen chez Togni en Scheggia.
Au Suisse
Anspachlaan 73-75
1000 Brussel
02-512.95.89
De vijf hoeken van de wereld
Lees meer over: Brussel-Stad , Cultuurnieuws , De vijf hoeken van de wereld
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.