De nieuwe cultuurpool in de Citroëngarage krijgt met Michèle Sioen een Nederlandstalige voorzitster. Sioen is onderneemster, barones en commissaris-generaal van Europalia Indonesië. Yves Goldstein wordt mogelijk gedelegeerd bestuurder.
Michèle Sioen voorzitster van cultuurpool KANAL
Lees ook: KANAL is nieuwe naam van Citroënmuseum
Dat blijkt uit de statuten van de net opgerichte stichting KANAL, die we inkeken. Sioen staat aan het hoofd van textielgroep Sioen Industries en was tot in het voorjaar ook voorzitster van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO). Deze zomer werd ze door de koning ook tot barones benoemd.
Naast onderneemster is de nieuwe voorzitter ook actief op het vlak van cultuur. Zo is ze vandaag commissaris-generaal van Europalia Indonesië.
Sioen mag zich trouwens sinds kort huurder noemen van een ander stukje Brussels patrimonium. Samen met haar man Marnix Galle trekt ze binnenkort in het kasteel Stuivenberg, de laatste woonplaats van koningin Fabiola.
Naast Sioen zetelen nog 10 andere bestuurders in de raad, die allemaal een onbetaald mandaat opnemen. Het bestuur moet trouwens evenveel vrouwen als mannen tellen, de voorzitter niet meegerekend. Minstens drie bestuurders moeten dan weer op de Nederlandstalige taalrol staan.
Chris Dercon
De groep van 11 telt ook vier onafhankelijke bestuurders, die ‘uit de burgermaatschappij’ komen en een opdrachthouder van de Brusselse regering. De andere bestuurders worden door de meerderheidspartijen benoemd en zijn geselecteerd voor hun expertise.
Onder meer Chris Dercon is een van die onafhankelijke bestuurders. Hij leidt vandaag – in tumultueuze omstandigheden – het bekende stadstheater Volksbühne in Berlijn. Daarvoor stond hij aan het hoofd van het vermaarde Tate Modern in Londen.
Een andere bekende naam is die van Laurent Busine, jarenlang de topman van kunstencentrum Le Grand Hornu in Henegouwen.
En ook filosoof en voormalig VUB-decaan Willem Elias maakt deel uit van het bestuur.
De opdrachthouder van de Brusselse regering is volgens de statuten nog steeds Yves Goldstein. De vraag of die ook de toekomstige gedelegeerd bestuurder wordt en zo de dagelijkse leiding van de stichting op zich neemt, beantwoorden de statuten niet. Het is immers nog aan de raad van bestuur om die gedelegeerd bestuurder aan te duiden. Ook de Brusselse regering moet daarbij akkoord gaan met de nieuwe topman of –vrouw.
De kans dat Goldstein uiteindelijk ook de stichting zal leiden, lijkt daarmee reëel. De voormalige kabinetschef van Vervoort is al een tijd de bezieler van het project.
Lees meer over: Brussel-Stad , Cultuurnieuws
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.