Restauratie Charliermuseum klaar
Na een jaar restauratiewerken ziet de achtergevel van het Charliermuseum aan de Liefdadigheidsstraat er weer fris uit. Het museum werd in 1993 als monument beschermd, mede omdat het om een jeugdwerk van Victor Horta gaat. In de achtergevel merkt men een voorzichtige aanzet tot de Art Nouveau-stijl, waarvan hij in Brussel de belangrijkste vertegenwoordiger is. De voorgevel aan de kant van de Kunstlaan is neo-klassiek van stijl, ver weg dus van zijn latere soms flamboyante Art Nouveau.
Het basisbedrag van de restauratie bedraagt 79.740,22 euros, voor 80 procent betaald door het Brusselse Gewest (Monumenten en Landschappen). Een paar aanvullende werken werden door de eigenaar betaald, met name de gemeente Sint-Joost.
De voorbije twintig jaar werden eerder al de glazen overkapping van de concertzaal en het Chinees behangpapier gerestaureerd.
Hoteluitbater
Het Charliermuseum opende de deuren in 1928 in de voormalige woning van kunstverzamelaar en mecenas Henri Van Cutsem (1839-1904). Van Cutsem, een gefortuneerde hoteluitbater, gaf in 1890 aan de jonge architect Victor Horta (1861-1947) opdracht het herenhuis, gebouwd op de oude stadsvesten in 1844, te moderniseren.
Tot 31 januari 2013 loopt in het Charliermuseum de tentoonstelling 'Het Charliermuseum en Victor Horta'. De expo en de begeleidende architectuuruitgave, uitgegeven door de Archives d'Architecture Moderne, brengt het relaas van het debuut van Victor Horta als architect, de verbouwingen, de restauratieproblematiek en -campagne.
Het Charliermuseum toont vooral Belgische schilderkunst van het einde van de negentiende eeuw. De salons zijn voorts uitgerust met meubelen en sierkunstvoorwerpen in Louis XV-, Louis XVI- en Empirestijl en met Brusselse wandtapijten.
Tijdens de Open Monumentendagen (15 en 16 september) is het museum gratis toegankelijk van 12 tot 17 uur.
Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Cultuurnieuws , Expo
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.