Met voorstellingen over thema’s als dekolonisatie en homofobie, zes dansers en choreografen uit Brazilië en een groot aantal wereldpremières is het Kunstenfestivaldesarts ook dit jaar niet in één woord te vatten. Opvallend is de keuze voor twee nog voor het publiek onbekende locaties: het toekomstige Kanalmuseum, en het vernieuwde Koninklijk Museum voor Midden-Afrika, dat deze zomer heropent na renovatie.
Kunstenfestivaldesarts landt in toekomstig Kanalmuseum
Lees ook: Kunstenfestivaldesarts in Kanal
Het Kunstenfestivaldesarts, het jaarlijks terugkerende festival voor podiumkunsten, nodigt dit jaar 40 internationale kunstenaars en gezelschappen van over de hele wereld uit. Het festival is aan zijn 23de editie toe en neemt ook dit jaar bijna de hele maand mei in beslag. Het festival gaat van van start in het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika. Het voormalige Afrikamuseum is al jaren gesloten en heropent deze zomer na renovatie.
Choreograaf Faustin Linyekula bijt het spits af met zijn nieuwe productie ‘Banataba’. De Congolese artiest inspireert zich voor zijn voorstelling door voorwerpen en kunstwerken die in Congo zijn gemaakt, zoals de objecten die in het museum worden tentoongesteld.
Het festival vindt plaats op 23 locaties. In tegenstelling tot vorig jaar, kiest het festival dit jaar vier verschillende locaties als festivalcentrum, beginnend bij het Théâtre National, gevolgd door de Beursschouwburg en de Elsense kunstschool INSAS, om af te sluiten bij het toekomstige museum Kanal-Centre Pompidou. De performances tijdens de laatste vier dagen van het Kunstenfestival horen bij de eerste artistieke evenementen in de voormalige Citroëngarage.
18 Wereldpremières
Een opvallend hoogtepunt van het festival is de première van La reprise van de Zwitserse theatermaker Milo Rau. Het is het eerste deel van de cyclus Histoire(s) du Théâtre.
Voor zijn geëngageerde theater haalt Rau inspiratie uit actuele, politieke thema’s. Zijn vaak confronterende voorstellingen zetten aan het denken over morele vraagstukken. Het is niet de eerste keer dat hij daarvoor inspiratie uit België put.
Na een voorstelling over Marc Dutroux (Five Easy Peaces), vertrekt hij nu vanuit een moord op een homoseksuele man in Luik, zes jaar geleden. Naast La reprise gaan er nog 18 andere producties in wereldpremière tijdens het Kunstenfestivaldesarts.
Artiesten uit binnen- en buitenland
Opvallend dit jaar zijn de zes Braziliaanse artiesten op het programma, onder wie choreograaf Bruno Beltrão, een belangrijke figuur in de hedendaagse dans, en choreograaf Eduardo Fukushima uit São Paulo die met zijn werk de link legt tussen straatdansen, hedendaagse dans en vechtsport.
Daarnaast geeft het Kunstenfestivaldesarts ook een podium aan talent uit andere landen, waaronder Japan. Toshiki Okada laat een reprise van zijn werk Five Days in March zien, over een betoging in Tokio. Van de Iraanse kunstenaar Amir Reza Koohestani gaat Summerless in première, een voorstelling die laat zien hoe volwassenen en kinderen hun gedrag aan elkaar spiegelen.
Ook Belgische kunstenaars zijn vertegenwoordigd. Zo staat onder andere Sarah Vanhee van productiehuis Campo op het programma. Ze brengt met Unforetold een ambitieuze creatie met kinderen. Michiel Vandevelde laat zich inspireren door de cultvoorstelling Paradise Now uit 1968 en stelt antwoord op de vraag hoe utopieën er voor jongeren vandaag de dag uitzien.
Begin mei verschijnt in het magazine van BRUZZ een uitgebreid artikel met meer tips en achtergrond rond het Kunstenfestivaldesarts.
Lees meer over: Brussel , Podium , Events & Festivals , Kunstenfestivaldesarts , Kanal , Koninklijk Museum voor Midden-Afrika
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.