Ria Carbonez is een Belgische verhalenvertelster van Congolese afkomst. Donderdag staat zij op het podium om haar spektakel ‘Le Voyage du bout du monde’(Reis naar het einde van de wereld) voor te stellen. "Ik gebruik mijn woorden als wapen om deze show te creëren".
In het kader van het festival Propulse off 2022, dat de podiumkunsten in de Franse Gemeenchap wil promoten bij professionelen uit de sector, stelt Ria Carbonez op 30 juni haar voorstelling 'Le Voyage du bout du monde' voor in de Espace Magh.
'Le Voyage du bout du monde' is een scène die de tragedie van de zogenaamde ‘heksenkinderen’ en het geweld tegen vrouwen in oorlogstijd in Congo aan het licht brengt. Het idee kwam bij haar op toen ze van 2004 tot 2009 in de hoofdstad Kinshasa woonde. "Het verhaal over ‘heksenkinderen’ kwam bij me op tijdens een opstelwedstrijd waarin ik jurylid was in Kinshasa. Verschillende kinderen vermeldden dit thema en dat raakte me," onthult Carbonez.
"Verschillende kinderen vermeldden dit thema en dat raakte me"
Ze vond haar inspiratie om te schrijven over vrouwelijke verkrachters tijdens het kijken naar een documentaire van de Belgische regisseur Thierry Michel. De documentaire is opgedragen aan de Congolees en winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede 2018, Dr. Denis Mukwege. Hij helpt doeltreffend verkrachte vrouwen in het Oosten van Congo. "Ik was overweldigd door deze documentaire. Ik vroeg me af hoe ik deze vrouwen kon helpen, ik wilde geen toeschouwer zijn. Als een vertelster, gebruikte ik mijn woorden als wapen om deze show te creëren en deze twee thema's te verbinden," legt ze uit met een droevige stem.
“Ik vind het heel symbolisch om over Congo te spreken op de onafhankelijkheidsdag”
Ria Carbonez staat op 30 juni op het podium, net op de dag dat de onafhankelijkheid van Congo wordt gevierd. "Ik heb deze datum niet gekozen, maar het was de enige beschikbare. Ik vind het heel symbolisch om over Congo te spreken op de onafhankelijkheidsdag", voegt ze toe.
Twee landen verenigen
Ria Carbonez heeft een masterdiploma in Public Relations maar ze koos ervoor om haar talent als vertelster te volgen. Zij denkt dat dit beroep haar in staat stelt het publiek rechtstreeks te raken en ook universele waarden over te brengen, zoals respect voor anderen.
In 2007 werd ze geselecteerd voor het Yambi-festival, dat 150 artiesten samenbracht om de Congolese cultuur in België te vertegenwoordigen. "Ik was erg ontroerd en het was een eer voor me. Het heeft me in staat gesteld mijn twee landen te verenigen en me aanvaard te voelen door de Congolese artistieke gemeenschap." besluit ze.
Lees meer over: Brussel , Podium , Ria Carbonez