Gedaan met omslachtige decorverhuizingen bij operahuis De Munt. De tunnel onder de Leopoldstraat die het podium en de ateliers met elkaar verbindt, is eindelijk gebruiksklaar. De ondergrondse passage zou De Munt per productie drie dagen tijdswinst opleveren.

De nieuwe tunnel verbindt de ateliers in de Leopoldstraat met het operahuis op het Muntplein. Vooral achter de schermen zal de ondergrondse weg omslachtig sleurwerk besparen. Dat is zo voor het transport van acteurs en kostuums, maar al helemaal voor de installatie van het toneel.

Per productie moest De Munt zo'n 250 kubieke meter aan decors demonteren, inladen in verschillende vrachtwagens, enkele honderden meters vervoeren door het drukke verkeer, opnieuw uitladen en op het podium monteren. De tunnel maakt een einde aan die zware kluif.

Nieuwe opslagruimte

Nu de langverwachte doorgang klaar is, gaat De Munt voort met de uitbreiding van de logistieke voorzieningen. Op het dak van de ateliers komt een opslagruimte van twee verdiepingen hoog, goed voor 350 vierkante meter om de zelfgemaakte kostuums van De Munt veilig te bewaren.

De kostuumreserve betekent zowel een besparing als tijdswinst voor de kleermakers en de logistieke dienst. Gedaan met huur van een externe opslag, bijkomend transport en complexe planningen meer. De werken gaan op 15 oktober van start en duren in principe tot de zomer van 2020.

15,2 miljoen euro

In totaal zal bouwheer Beliris zo’n 15,2 miljoen euro geïnvesteerd hebben in De Munt: 8,8 miljoen voor de renovatie van de ateliers, 1,6 miljoen euro voor de tunnel, 1,2 miljoen voor de kostuumreserve en 3,6 miljoen euro subsidies voor technische installaties, zoals podiumverlichting, informatica en de opnamestudio.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Podium , Stedenbouw , De Munt , koninklijke muntschouwburg

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni