Hannelore Goeman BRUZZ 1543

Opinie: 'Brusselkeuze is gevaar voor Brusselaars'

© BRUZZ
05/05/2017

Het essay van de N-VA-voorzitter Bart De Wever, waarin hij een pleidooi voor confederalisme houdt, zindert na. Zijn oplossing voor Brussel, waarbij het gewest geen persoonsgebonden bevoegdheden meer zou hebben, is voor Brussels parlementslid Hannelore Goeman (SP.A) geen optie: "We zouden ons beter afvragen hoe we het bestuur van onze stad en ons land kunnen vereenvoudigen en verbeteren."

"De plaat van Bart De Wever blijft al een tijdje hangen. Om de zoveel tijd lanceert hij hetzelfde confederale riedeltje. De N-VA weet dat het einde van België, prominent agendapunt in de N-VA statuten, niet populair is en vermomt haar plannen voor ons land dan maar onder de noemer ‘confederalisme’. Dit ‘confederalisme’ houdt dan in dat de federale staat ontmanteld wordt en dat Vlaanderen en Wallonië in een eindeloze reeks van onderhandelingen zouden bepalen wat ze samen doen. Een ‘recipe for disaster’: de confederale aspecten van onze complexe overheid die de Vlaams-nationalisten in het verleden wisten te bekomen zorgen ervoor dat heel wat belangrijke dossiers in ons land verzanden in eindeloze discussies tussen de verschillende bevoegdheidsniveaus."

"Maar voor Brussel zijn de voorstellen van De Wever nog gevaarlijker: Brusselaars zouden in de toekomst moeten kiezen tussen Vlaanderen en Wallonië. Voor gezondheidszorg, kinderbijslag, pensioenen of werkloosheid zouden ze een keuze moeten maken tussen één van beide systemen. Vlaanderen en Wallonië zouden samen de hoofdstad besturen, boven de hoofden van de Brusselaar dus."

Brusseleir
"Ik heb een voorstel waar meer muziek inzit: laten we de Brusselaars zelf beslissen. Want wat Bart De Wever niet schijnt te begrijpen is dat zijn hokjesdenken totaal voorbijgestreefd is in onze stad. Tot spijt van wie het benijdt, maar de meeste inwoners van Brussel voelen zich vooral dat: Brusseleir. Nederlandstalig, Franstalig, anders- of meertalig. And very proud of it, merci."

"Er zitten met andere woorden een hoop valse noten in de plaat van De Wever. Het achterliggende idee om Brusselaars ‘af te kopen’ om te kiezen voor een meer royaal, Vlaams systeem, met als doel Brussel te vervlaamsen, getuigt van een gebrek aan voeling met wat leeft in onze stad. En dan heb ik het nog niet over de praktische kant van de zaak. Want de ‘Brusselkeuze’ van de N-VA houdt in dat sommige Brusselaars meer of minder sociale rechten en fiscale plichten zouden hebben: meer of minder kinderbijslag, betere of minder goede gezondheidszorg, meer of minder pensioen, meer of minder belastingen. Dit betekent een vrijbrief voor het ontmantelen van ons sociaal systeem, eerst in Brussel en dan elders. En de creatie van ‘subnationaliteiten’ creëert een Bosnificatie van Brussel (en op termijn van België)."

Splitsing
"En daar is het De Wever natuurlijk om te doen. De waarheid is dat de N-VA de splitsing van België wil voorbereiden. Maar blijkbaar bang is dat eerlijk te zeggen. Men weet immers dat daarvoor geen draagvlak is. ‘Confederalisme’ dan maar, en voorstellen die het Brussels en Belgisch samenlevingsmodel moeten laten verrotten."

"In plaats van een nieuw rondje splitsingslogica in onze maag te splitsen zouden we ons dus beter afvragen hoe we het bestuur van onze stad en ons land kunnen vereenvoudigen en verbeteren. We hebben nood aan een beter en homogener Brussels bestuur. Dat betekent het inperken van de bevoegdheden van de gemeenten en het fusioneren van de Brusselse politiezones, zeker. Maar ook dat Brussel bevoegdheden die de gemeenschappen nu naast elkaar uitvoeren coördineert en waar nodig overneemt. En sommige zaken kunnen misschien beter opnieuw op het federale niveau voor het hele land worden geregeld. Dat is ongetwijfeld niet de plaat die Bart De Wever wil opzetten. Maar, om het met een plaatje te zeggen “you can’t always get what you want”".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Debat , Opinie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni