Drie Brusselse jongeren, vijf vragen
Kris (28) woont in Brussel-stad, op de rand met Schaarbeek, en werkt voor een ngo. Hamidouche (24) woont in Etterbeek en is werkzoekend. En dan is er nog Dido (28): zij is ornithologe en woont in Watermaal-Bosvoorde.
Weet je al op wie je stemt? Of ga je misschien niet stemmen?
Kris: "Ja, meestal stem ik op dezelfde partij. Zeker is alvast dat ik op jonge mensen zal stemmen. Het is een voordeel dat ik veel kandidaten persoonlijk ken."
Hamidouche: "Ik weet wel ongeveer op welke partij ik zal stemmen, maar een specifieke kandidaat? Nee, dat niet."
Dido: "Ik ga een voorkeurstem uitbrengen. Ik heb die vrouw een keer ontmoet, en ze lijkt me competent. Bovendien vertegenwoordigt ze een minderheid."
Wat staat er volgens jou op het spel? Wat zijn de uitdagingen en thema's van deze verkiezingen?
Dido: "De uitdagingen zijn groot. Volgens mij is het lokale politieke niveau de plek bij uitstek waar mensen hun ideeën verwezenlijkt kunnen zien. Belangrijke thema's daarbij lijken me de ontwikkeling van culturele activiteiten, ondersteuning aan kunstenaars, ontwikkeling van een wijkleven, onderwijs, sport en biodiversiteit."
Kris: "Voor mij zijn de uitdagingen van Brussel-Stad dezelfde als elders in Brussel, en die zijn velerlei. Ik denk daarbij aan mobiliteit, groene ruimten en pleinen waar rust, creativiteit en ontmoeting mogelijk zijn. Daarnaast vind ik goede en betaalbare huisvesting ook belangrijk. Er moeten ook antwoorden worden gevonden op de torenhoge jongerenwerkloosheid."
Hamidouche: "Werkgelegenheid en huisvesting. Meer algemeen lijkt een verandering op sociaaleconomisch niveau me essentieel."
Welke problemen moeten aangepakt worden? Wat wil je gerealiseerd zien?
Kris: "Meer en betere fietsinfrastructuur en -stallingen. Daarnaast hoop ik ook dat er wat eenduidigheid komt in het beleid van de verschillende gemeenten. Brussel is een metropool, maar ik heb soms de indruk dat deze stad als een dorp bestuurd wordt. In mijn belevingswereld leef en woon ik in een stadsgewest."
Dido: "Op een dag zou ik graag ontwaken in een stad zonder auto's, met groen dat over de daken hangt, en met filmprojecties in de openlucht."
Hebben jongeren in jouw gemeente inspraak in het beleid?
Hamidouche: "Nee, in Etterbeek niet. Er wordt niet echt naar jongeren geluisterd. Ze voelen zich onbegrepen."
Kris: "Ik vind dat 'jeugdvriendelijk beleid' een absolute prioriteit moet zijn in Brussel. Dat kan alleen als dat beleid wordt uitgestippeld door mensen die de leefwereld en de uitdagingen van jongeren kennen. Inspraak en advies via de jeugdraad zijn belangrijk, maar het moet meer zijn. Daarom ben ik ook blij dat er jonge kandidaten op de verschillende lijsten staan. Ik hoop dat ze ook verkozen raken en dat ze kunnen wegen op het beleid, want de uitdagingen zijn niet min."
Klopt het beeld dat jongeren zich niet echt meer engageren? Of is het engagement gewoon anders geworden?
Dido: "Als we echt engagement en solidariteit willen, dan moeten we eerst en vooral strijden tegen het alomtegenwoordige individualisme in onze samenleving."
Hamidouche: "Ik ben heel erg geïnteresseerd in wat er zich in mijn gemeente afspeelt, maar de marginalisering en stereotypering waarmee men ons bejegent, botten dit engagement soms af."
Kris: "Jongeren engageren zich zeker en vast nog. Al merk ik in een stad als Brussel dat de meeste jongeren eigen prioriteiten hebben en dat hun engagement zich vooral in hun milieu afspeelt. Er wordt zelden met één stem gesproken. Terwijl gefrustreerde jongeren keet schoppen in Molenbeek, bezetten bakfietsjongeren de Beurs."
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.