| Aasgierfondsen kopen schulden op van landen in financiële moeilijkheden en proberen daar grote winsten op te halen.

11.11.11 voert ludieke actie tegen aasgierfondsen op Koningsplein

© Belga
07/03/2018

Middenveldorganisatie 11.11.11, haar Franstalige tegenhanger CNCD-11.11.11 en het Comité pour l'abolition des dettes illégitimes (CADTM) voerden op het Koningsplein actie tegen de zogenaamde aasgierfondsen. De Belgische overheid wil die met een wet aan banden leggen.

De drie ngo's bouwden een aasgier van 3 meter hoog en 5 meter diameter die op het Koningsplein loopt. Ook vond er een flashmob plaats om de aandacht op aasgierfondsen te vestigen.

Aasgierfondsen kopen schulden op van landen in financiële moeilijkheden. Daarbij gaat het vaak om ontwikkelingslanden. De overname van deze schulden gebeurt ver onder de nominale waarde.

Na verloop van tijd dwingen de nieuwe eigenaars de ontwikkelingslanden de volledige schuld en achterstallige intresten terug te betalen. Zo hopen zij alsnog grote winsten te maken.

aasgierfondsen

| De Vlaamse Noord-Zuidkoepel 11.11.11 voert samen met zijn Franstalige tegenhanger CNCD-11.11.11 en het Comité pour l'abolition des dettes illégitimes (CADTM) een symbolische actie op het Brusselse Koningsplein tegen aasgierfondsen.

In 2008 stemde ons land al een wet op aasgierfondsen, waarbij het de fondsen verboden werd geld op te eisen dat voor ontwikkeling bestemd was. De wet van juli 2015 gaat nog verder: ze maakt het onmogelijk dat aasgierfondsen onredelijke winsten kunnen boeken.

De ngo's stelden zich partij in de zaak tussen de Belgische overheid en het investeringsfonds NML Capital, eigendom van de Amerikaanse magnaat Paul Singer. NML Capital probeert via het Grondwettelijk Hof de Belgische wet op aasgierfondsen terug te draaien.

De inzet van dit proces voor het Grondwettelijk Hof reikt verder dan de grenzen van België.

Bogdan Vanden Berghe

Voor Bogdan Vanden Berghe, directeur van 11.11.11, is zulke nationale wetgeving onmisbaar om aasgierfondsen te dwarsbomen, bij gebrek aan multilaterale mechanismen. "Paul Singer en NML Capital hebben de inzet goed begrepen", stelt hij.

"Daarom proberen zij tegen elke prijs om deze wet te laten annuleren voor zij andere landen op gedachten brengt. De inzet van dit proces voor het Grondwettelijk Hof reikt dus verder dan de grenzen van België."

Nemen meerdere landen zulke wetten aan, knippen zij volgens Vanden Berghe de vleugels van de aasgierfondsen. Hij verwijst nog naar een rapport van de VN uit 2016, over de negatieve effecten van aasgierfondsen op de economie van landen. "En België zelf oogstte met de wet ook lof op internationaal niveau."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Economie , Samenleving , aasgierfondsen , Koningsplein , 11.11.11

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni