Het uitblijven van een akkoord over de uitrol van een 5G-netwerk in België beroert de gemoederen. Maar wie in Brussel wil dat nieuwe netwerk zo graag, en waarom? BRUZZ zocht een antwoord op vijf prangende vragen.
5G uitgeklaard in 5 vragen
Op woensdag dook er een probleem op met de uitrol van een 5G-netwerk in ons land. De verschillende regeringen raakten het niet eens over de veiling van de licenties voor 5G. Normaal gezien krijgt de federale regering 80 procent van de opbrengsten van die veiling, maar ditmaal willen de deelstaten meer dan 20 procent. Die discussie bedreigt de komst van het nieuwe netwerk in ons land. Maar wat staat er op het spel?
Wat is 5G?
Wie vandaag op het mobiele internet surft, bijvoorbeeld met een smartphone of tablet, doet dat meestal op het 4G-netwerk. 5G is de snellere opvolger van dit netwerk. De bedoeling is dat 5G zowat 100 keer sneller wordt dan 4G. “Ook de latentietijd, de tijd tussen het klikken op een link en het daadwerkelijk verschijnen van een nieuwe website, zal gevoelig verminderen,” vertelt Nikos Deligiannis (VUB), professor data science, aan BRUZZ. “Bovendien zal het apparaat daarbij minder energie verbruiken.”
Waarom willen we 5G?
“We zullen niet enkel veel makkelijker naar filmpjes kunnen kijken,” aldus Deligiannis. “Ook voor veel andere toepassingen is 5G van belang.” Deligiannis denkt daarbij aan zelfrijdende auto’s die sneller dan mensen zouden kunnen reageren, en de ontwikkeling van smart cities. “Ook de ontwikkeling van het internet of things, waarbij intelligente apparaten die geen pc of gsm zijn, zoals koelkasten of sensoren, kunnen worden aangesloten op het internet, heeft hier baat bij.”
"Met sensoren kunnen wij de aftakeling van de Brusselse tunnels opvolgen. Daar is 5G voor nodig."
Welke bedrijven hebben nood aan 5G?
Volgens Rene Konings van Agoria Brussel zijn er heel wat bedrijven die het 5G-netwerk willen gebruiken. “Ik denk bijvoorbeeld aan de medische sector waarbij chirurgen vanop afstand zouden kunnen opereren,” zegt Konings aan BRUZZ. “Maar ook technologiebedrijven die werken rond artificiële intelligentie of mobiliteit willen de nieuwe technologie. Dankzij 5G kunnen er veel meer bedrijven en dus ook jobs bijkomen. Dat is zeker het geval voor Brussel: de operatoren zijn hier aanwezig én we hebben al een uitgebreid ecosysteem rond technologiebedrijven.”
Het Etterbeekse techbedrijf Zensor is daar een goed voorbeeld van. “Wij hebben sensortechnologie in huis die de aftakeling van grote infrastructuur, zoals de Brusselse tunnels, kan opvolgen,” vertelt zaakvoerder Yves Van Ingelgem. “Maar die sensoren moeten hun data kunnen doorsturen. Daarvoor kunnen wij een 5G-netwerk goed gebruiken.”
Is 5G schadelijk?
5G wordt sneller dan al zijn voorgangers. Wil dit zeggen dat ook het netwerk schadelijker zal zijn? Volgens stralingsexpert Guy Vandenbosch van de KU Leuven zal het soort straling precies hetzelfde blijven en speelt de gezondheidsdiscussie dus dezelfde rol als tevoren. Per definitie hoeft 5G bovendien niet meer straling te veroorzaken, tenzij het netwerk natuurlijk bovenop de reeds bestaande netwerken zal bestaan. "Voorlopig is er nog geen enkel definitief wetenschappelijk bewijs gevonden dat de straling nadelig is voor de gezondheid," aldus Vandenbosch. "Maar dat is iets wat we enkel op langere termijn zullen ondervinden. Daarom is het verstandig om niet meer straling dan nodig toe te laten."
Om het 5G-netwerk in de stad te kunnen ontwikkelen, moesten de stralingsnormen voor Brussel aangepast worden. Volgens Eric Laureys, woordvoerder van bevoegd staatssecretaris Bianca Debaets (CD&V), werd eind december een akkoord bereikt over de Brusselse stralingsnormen. “De aanpassing van de wetteksten is nog voorzien vóór de krokusvakantie,” aldus Laureys.
"Laat ons de bandbreedte voor 5G apart veilen. Dan loopt de uitrol geen vertraging op."
Waarop wachten we nog?
“Die blokkering is een slechte zaak,” vindt Konings. “Daarom stellen wij voor om de bandbreedte voor 5G apart te veilen, los van de verlenging van de bandbreedtes voor 3G en 4G. De opbrengst van de 5G-bandbreedte wordt op slechts 6,5 procent van de totale opbrengst geschat, terwijl het financiële zwaartepunt eerder bij de verlenging van de bestaande 3G- en 4G-netwerken ligt. Als de bandbreedte voor 5G apart geveild wordt, wordt dat uit de discussie gehaald en wordt de uitrol niet vertraagd.”
“Die piste kan zeker op onze steun rekenen,” zegt Laureys. “Voorlopig ligt de deadline voor 5G voor het grote publiek in 2020. Maar indien een akkoord uitblijft, zal het moeilijk zijn om die deadline te halen. Alles wat de blokkering kan opheffen, juichen wij toe.”
Lees meer over: Brussel , Economie , Wetenschap , 5g , Bianca Debaets , Eric Laureys , Agoria , Rene Konings , Nikos Deligiannis , VUB , Zensor , Yves Van Ingelgem , data science , internet of things , smart cities , zelfrijdende auto's
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.