Het Brussels gewest is een lage-emissiezone (LEZ)

Aannemers laten lage-emissiezones links liggen

© Belga
09/01/2020

Bijna een kwart (23 procent) van de aannemers wil niet aan de slag in de lage-emissiezones in Gent, Antwerpen en Brussel, wegens te duur en te complex. Ook al heeft dat omzetverlies tot gevolg. Dat blijkt uit een enquete door de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB).

De aannemers vermijden de lage-emissiezones, omdat ze niet beschikken over voertuigen die er zijn toegelaten. Nieuwe voertuigen aankopen is een kostelijke zaak. Meer dan de helft (55 procent) wordt ook afgeschrikt door de administratie, zoals het aanvragen van een dagpas. Steden zijn door de file- en parkeerproblematiek sowieso al niet populair bij aannemers.

Hoe verder de aannemers verwijderd zijn van de lage-emissiezone, hoe minder zin in het aannemen van opdrachten. Ongeveer een derde van de aannemers die op meer dan 15 kilometer van een LEZ woont, vermijdt deze actief. Wonen ze op minder dan 15 kilometer, daalt dat naar 6 procent.

Vooral technische installateurs - bijvoorbeeld voor het onderhoud van ketels - zien de lage-emissiezones niet zitten: 29 procent is niet bereid zo'n zone in te rijden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Economie , lage-emissiezone

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni