Het aantal vergunde residentiële gebouwen is in Brussel dit jaar opnieuw gedaald. Dat blijkt uit cijfers van Statbel. Ook in de andere Gewesten is er sprake van een daling, maar die is minder uitgesproken.
Aantal bouwvergunningen in Brussel blijft dalen
Tijdens de eerste 7 maanden van dit jaar zijn er in Brussel 78 vergunningen uitgereikt voor nieuwe residentiële gebouwen. In de eerste 7 maand van het jaar ervoor waren dat er nog 99, in dezelfde periode van 2017 ging het om 116 vergunningen.
Een sluitende verklaring voor deze tendens is er niet. “Maar waarschijnlijk is dat omdat Brussel al min of meer vol staat”, zegt Jean-Pierre Waeytens, woordvoerder van de Bouwunie. De simulaties van De Standaard, dat de betonwoede in kaart bracht, lijken dit te bevestigen: vanaf het jaar 2000 zijn er relatief weinig nieuwe projecten bijgekomen.
Dat is in Vlaanderen wel anders. Daar zijn dit jaar net geen 12.000 nieuwe residentiële gebouwen bijgekomen. Toch zijn er dat 16 procent minder dan in 2018, toen het aantal fors omhoog ging in vergelijking met jaar daarvoor.
“In Vlaanderen zien we een op-en-neergaande beweging”, zegt Waeytens. “Dat heeft te maken met de energieprestatienormen, die in Vlaanderen elke twee jaar verstrengen."
"Daardoor diende men voor het eind van 2017 massaal een bouwaanvraag in, die dan begin 2018 uitgereikt werden", gaat Waeytens verder. "Daardoor kende 2018, net als alle andere even jaren, een grote stijging van het aantal uitgereikte bouwvergunningen.”
In Brussel is er geen zo’n tweejaarlijkse verstrenging. De laatste verstrenging dateert van 2015, toen alle nieuwe huizen al verplicht passiefwoningen moesten zijn.
Lees meer over: Brussel , Economie , Milieu , betonwoede , verdichting
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.