Het voorbije jaar is het aantal logementen dat in Brussel wordt aangeboden via Airbnb zo goed als verdubbeld tot meer dan 2.300. De hotelsector dringt aan op een snelle reglementering van de "anarchistische parahotellerie".
Airbnb-aanbieders op jaar tijd verdubbeld
Via Airbnb kan iedereen een logeerkamer of volledige woning te huur aanbieden voor een vakantie. Zonder vergunning en zonder taksen te betalen. De dienst zit wereldwijd in de lift, en ook in Brussel wint de website zienderogen aan populariteit.
Overnachtingen zijn er vaak goedkoper dan in een hotel of erkende bed & breakfast. Airbnb trekt vooral prijsbewuste citytrippers aan, maar even goed zakenmensen die een gepersonaliseerde aanpak verkiezen boven een anonieme hotelketen, ook al biedt die laatste dan doorgaans meer comfort.
In Brussel worden ondertussen goed 2.300 logementen aangeboden, bijna dubbel zoveel als een jaar eerder. De Brusselse Hotelfederatie BHA schat dat Airbnb en gelijkaardige websites in totaal maar liefst 5.000 kamers aanbieden. Ter vergelijking: Brussel telt 17.000 hotelkamers.
Het grijze circuit zou met andere woorden goed zijn voor 23 procent van het overnachtingsaanbod. "En dat is een voorzichtige schatting", zegt Rodolphe Van Weyenbergh van BHA in de krant De Tijd. "Het gaat in elk geval niet om een randfenomeen. Deze anarchistische parahotellerie heeft een industriële omvang aangenomen. We hebben niets tegen particuliere verhuurders, wel tegen oneerlijke concurrentie. De huidige situatie is vooral nefast voor kleine hotels en chambres d'hôtes."
Volgens Airbnb gaat het succes van de deeleconomie echter niet ten koste van de klassieke toeristische sector omdat het doelpubliek anders is. Dat wordt ook beaamd door de horecafederatie. "Veel van de Airbnb-klanten zouden anders misschien niet naar Brussel zijn gekomen en alle kanalen die voor extra toeristen zorgen zijn positief voor Brussel en zijn cafés en restaurants", zegt Marc Van Muylders van Horeca Brussel aan FM Brussel. Toch is ook voor de horeca reglementering wenselijk.
Het Gewest heeft overigens plannen in die richting. Economieminister Céline Fremault (CDH) kondigde eerder al aan dat ze de particuliere verhuringen wil reglementeren. Wie een kamer verhuurt, zal moeten voldoen aan normen inzake brandveiligheid en hygiëne, en er zal ook belasting betaald moeten worden. Wanneer die regels ingevoerd worden, is echter nog niet duidelijk. De hotelfederatie hoopt dat de ordonnantie nog dit jaar van kracht wordt.
Lees meer over: Economie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.