De Belgische banken hebben vorig jaar opnieuw ruim 10 procent van de locaties geschrapt waar geld kan worden afgehaald. Dat blijkt uit een data-analyse van De Tijd. Ook in Brussel sluit de ene na de andere bankautomaat. Onlangs sloot BNP Paribas Fortis de cashautomaten aan het kantoor op de Anspachlaan. Ondertussen laat de uitrol van alternatieve ‘bank-neutrale’ automaten op zich wachten.
Banken sluiten razendsnel cashpoints, slechts derde geplande neutrale geldautomaten open
Om te vermijden dat mensen in hun buurt geen geld meer kunnen afhalen, sloot de federale regering in maart een akkoord met de financiële sector om het aantal geldautomaten op peil te houden. Er werd afgesproken dat er tegen 2025 in elke gemeente minstens één geldautomaat moet zijn. Vooral de cashpunten van Batopin, de alliantie van vier grootbanken, moeten dat doel mogelijk maken. Maar op nationaal niveau zijn maar een derde van de geplande automaten open.
In de Stad Brussel is het aantal geldautomaten achteruitgegaan sinds de komst van Batopin in 2021. Er waren nog 135 geldautomaten in 2021, maar slechts 108 na de fusie, zo blijkt uit cijfers die BRUZZ eerder dit jaar opvroeg.
'U kan terecht bij andere cashpunten in de buurt’, zo staat het vandaag te lezen op een affiche aan het raam van het BNP Paribas Fortis kantoor, vlakbij het De Brouckèreplein. Het dichtstbijzijnde cashpunt is een neutrale automaat in de Bisschopstraat. Maar die is enkel open tussen 6 uur ‘s ochtends en middernacht.
Niet alle cashpunten van Batopin zijn dus 24/7 beschikbaar. Volgens woordvoerder Vincent Bayer van Batopin moet er een evenwicht zijn tussen automaten buiten, die wel 24/7 open zijn, en automaten in een afgesloten ruimte. "De automaten binnen zijn belangrijk om een plek te bieden aan mensen die stortingen willen verrichten. Om veiligheidsredenen moeten die binnenruimtes 's nachts gesloten blijven”.
Zoektocht naar geschikte locaties
“We staan in contact met de 19 Brusselse gemeenten om de meest geschikte locaties te vinden, maar dat is niet evident. Heel wat veiligheidsmaatregelen zijn wettelijk bepaald en niet elke ruimte kan volgens de strenge regels worden ingericht", aldus nog Bayers.
Het is volgens Bayers de bedoeling dat de bestaande geldautomaten van de vier grootbanken van het partnernetwerk niet sluiten vooraleer een alternatief van Batopin opent. "Dit was het geval voor de ING-automaat in City2”.
Bij de pas gesloten automaten op de Anspachlaan is dat dan weer niet het geval.
Daling van dertig procent
Ten opzichte van vorige zomer kwamen er in heel België een kleine 200 van die neutrale afhaalpunten bij. Maar de banken zelf schrappen automaten in een hoger tempo.
Netto zijn er vandaag 376 afhaalpunten minder dan een jaar geleden. Eind juli waren er alles samen nog 3.049 locaties waar minstens één geldautomaat beschikbaar is. In de zomer van 2022 waren dat er nog ruim 3.400.
Vooral de vier grootbanken blijven snijden in hun automaten. Bij Belfius, KBC, BNP Paribas Fortis en ING verdwenen alles samen iets meer dan 500 locaties waar een automaat onder eigen naam stond. Goed voor een daling van net geen 30 procent in een jaar. Bij ING is de afbouw het grootst: in vergelijking met vorige zomer is het eigen netwerk meer dan gehalveerd.
Vandaag is van 'in elke gemeente één automaat' allesbehalve sprake. In 24 gemeenten, waarvan zeven Vlaamse, is geen afhaalpunt te vinden.
In 122 gemeenten zijn de vier grootbanken afwezig. Op het niveau van de deelgemeenten uit de ongelijke verdeling zich nog meer. In Vlaanderen is in ruim de helft van de dorpen en deelgemeenten geen automaat meer.
Lees meer over: Brussel , Brussel-Stad , Economie , bankautomaten , geldautomaten , Batopin , bankneutrale geldautomaat , BNP Paribas Fortis , ING , Anspachlaan
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.