Betoging foorkramers is afgelopen

EC
© BRUZZ
31/07/2020
Updated: 31/07/2020 14.23u
Ook in:
nl fr

Met minstens driehonderd kermiswagens trekken vandaag ongeveer duizend foorkramers uit het hele land door het centrum van Brussel. Ze vragen zo snel mogelijk weer te mogen werken of anders een financiële vergoeding te ontvangen. De stoet zorgde voor verkeershinder langs de Kleine Ring en ook het openbaar vervoer van de MIVB raakte sterk vertraagd. Om 13u30 eindigden de foorkramers hun stoet op Parking C aan de Heizel.

Door de laatste adviezen van de Nationale Veiligheidsraad werd op de valreep alsnog beslist om de Zuidfoor niet te laten doorgaan. De foorkramers waren wel al aan het opbouwen aan de Zuidlaan, dus zij zijn nu ontzet dat ze geen andere vooruitzichten krijgen. Maar het is niet de enige grote kermis die door de nieuwe federale maatregelen moest sluiten.

Uit protest reden de foorkramers vandaag in colonne door de stad. De actie is gesteund door vier nationale verenigingen, dus het gaat om mensen uit het hele land. Uiteindelijk waren vrijdag een kleine duizend foorkramers aanwezig. Ze verzamelden op parking C aan de Heizel en zijn om half 10 in de voormiddag één voor één vertrokken. Met ongeveer driehonderd kermiswagens zorgde dat voor een lange verkeersstroom. Die 300 is een officieel cijfer volgens de politie. De organisatoren spreken zelf over 400 tot wel 600 vrachtwagens.

Guido Herman, voorzitter van de Vlaamse foorkramers, spreekt de menigte toe aan de Heizel.

“Het spreekt voor zich dat dat voor hinder zorgt, maar de mensen kunnen de verkeersinfo live volgen op onze Twitter-pagina”, zegt politiewoordvoerster Ilse Van de Keere. Daar wordt ook de route aangekondigd.

De colonne trok van Laken tot aan Jules de Trooz en zo richting IJzer. Daar volgde een volledige tour van de Kleine Ring, om nadien terug naar de Heizel te rijden. Door de stoet werd buslijn 14 van de MIVB tussen het UZ Brussel en de Heizel onderbroken. De andere lijnen ondervonden sterke vertraging.

De foorkramers rijden over de kleine ring.

'Discriminatie'

De foorkramers hebben vrijdag ook een overleg gehad met federaal minister van Middenstand, Zelfstandigen en KMO's Denis Ducarme (MR). Ze vragen om opnieuw te mogen werken of – als dat niet kan – een financiële tegemoetkoming te krijgen om de wintermaanden door te komen.

“Het is discriminatie”, zei Guido Herman, de voorzitter van de Vlaamse foorkramers, in een toespraak aan de Heizel. “Iedereen is open: de pretparken, de zoo’s, de markten, de binnenspeeltuinen. Zij zijn allemaal niet gesloten door de coronacrisis. Wel, wij dan ook niet.”

Sommige kermisattracties stonden al volledig opgesteld langs de Zuidlaan voor de Zuidfoor, die normaal gezien zaterdag zou starten. "De opbouw kan tot tienduizenden euro's kosten", vertellen de foorkramers. "Als je iemand treft in zijn portemonnee, doet dat pijn", zegt Walter Pottllius, een foorreiziger die dertien jaar op de Zuidfoor heeft gestaan met een eendjeskraam. De frustratie gaat behalve over het inkomstenverlies ook over de last-minute afgelasting en de communicatie van de overheid.

Minister Ducarme zou wel een werkgroep willen oprichten om de maatregelen voor kermissen te bekijken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Economie , foorkramers

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni