Brussels Expo op de Heizel

| Brussels Expo op de Heizel.

Beurzensector Brussel zit op zijn tandvlees: ‘Dit is de grote leegte’

Heleen Debeuckelaere
© BRUZZ
10/07/2020

Beurzengigant Conceptum legde deze week na dertig jaar de boeken neer. De organisator van onder andere het vakantiesalon uit Vlaams-Brabant is het eerste slachtoffer van de coronacrisis, maar ook in Brussel houdt de sector zijn hart vast. De federatie Febelux eist meer duidelijkheid tegen 15 juli, de datum voor de volgende Nationale Veiligheidsraad: “Als we dan geen groen licht krijgen, wordt dit een sociaal bloedbad”.

“Zelfs bij inkomstenverlies zijn we niet belangrijk genoeg,” zegt Geert Maes, bestuurder bij belangenorganisatie Febelux en verantwoordelijke beurzen bij Brussels Expo als we hem vragen naar het faillissement van Conceptum, “pas als het inkomen volledig opdroogt, krijgen we misschien gehoor”.

Maes is gefrustreerd en bezorgd: “Dit is de grote leegte: al sinds 13 maart staan onze hallen, 120.000 vierkante meter aan ruimte, volledig leeg. Terwijl alle ingrediënten aanwezig zijn om terug aan de slag te gaan”.

“Mensen en politici verwarren ons met massa-evenementen, maar wij zijn Rock Werchter niet. We kunnen al onze bezoekers pre-registreren om de zo belangrijke tracing zeer vlot te laten gebeuren. Bovendien kunnen we veel meer ruimte aanbieden om sociale afstand te houden dan de gemiddelde winkel of markt. Die mogen wel open, maar wij niet?”

Geen perspectief

Bij Brussels Expo zijn er reeds verschillende grote beurzen geannuleerd, of tot nader order uitgesteld. “Exposanten die geen perspectief krijgen, haken af. Vervolgens annuleert de organisator en de expohal mag de contracten van al die kleine zelfstandigen, van hostessenbureaus tot standenbouwers, annuleren. Een domino-effect is onvermijdelijk en komt hard aan bij de talloze zelfstandigen in de sector”.

De sector had reeds twee klachten ingediend bij justitie over hun behandeling door de politiek. Een procedure in kort geding werd uitgesteld tot de dag na de Nationale Veiligheidsraad. Een andere procedure bij de Raad van State werd geseponeerd wegens een gebrek aan hoogdringendheid: volgens de rechter moet de regering de kans krijgen om duidelijke vooruitzichten te bieden tijdens de Nationale Veiligheidsraad.

De procedure bij de Raad van State werd aangespannen op basis van het gelijkheidsbeginsel in de wet. Volgens Febelux is het oneerlijk dat openluchtevenementen in augustus voor maximaal 800 deelnemers dat aantal kunnen optrekken als het evenement zittend kan plaatsvinden.

Vertrouwen terugwinnen

Dat de situatie van de beurzensector een groot effect kan hebben op de rest van Brussel onderschrijft ook Jeroen Roppe, woordvoerder van visit.brussels. “De helft van inkomsten door toerisme in Brussel komt van zakentoerisme".

Maes valt hem bij: “Voor iedere euro die naar de beurshallen gaat, genereert dat nog eens 7 euro aan omzet voor de lokale stad of regio. Dat zijn Belgische cijfers, in Brussel ligt dat waarschijnlijk nog hoger”.

Ondertussen blijft Brussels Expo investeren. Zo geven de expohallen 1,2 miljoen euro uit aan UV-C technologie. Dat is een specifiek soort UV-straal die een impact zou hebben op de aanwezigheid van virussen in de lucht, al is die impact op het Covid 19-virus in zulke grote oppervlaktes nog niet bewezen. “Vanaf september zullen al onze hallen daarmee zijn uitgerust,” aldus Maes.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Economie , geert maes , Brussels Expo , visit.brussels

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni