Zo'n 200 Litouwse, Estse en Letse melkproducenten verzamelen op donderdag aan de Schumanrotonde om op te roepen tot een eerlijkere verdeling van de EU-subsidies. Daarbij voegden zich nog zo'n 150 leden van de Fédération Wallonne de l'Agriculture (FWA).
Boze boeren demonstreren aan Schumanplein
"De situatie is minder catastrofaal dan tien jaar geleden, maar in elk Europees land moeten boeren nog strijden om een melkprijs te krijgen die de productiekosten dekt en een redelijk inkomen oplevert", zegt Guy Francq, voorzitter van de Belgische MIG (Milk Interest Groupe).
“Zolang dit blijft bestaan, zullen de producenten afhankelijk blijven van subsidies.” Die subsidies verschillen echter van land tot land. In 2017 bijvoorbeeld ontvingen de Baltische landbouwers slechts 54-60% van het EU-gemiddelde aan rechtstreekse betalingen.
"De rechtstreekse betalingen zijn lager, maar onze producten moeten aan dezelfde eisen voldoen", aldus Jonas Vilionis, voorzitter van de Litouwse melkproducenten (LPGA), in een persbericht. "Onze landbouwers moeten voldoen aan dezelfde normen op het gebied van milieubescherming, dierenwelzijn en voedselveiligheid als de producenten in andere EU-landen, zonder dat zij daarvoor worden gecompenseerd".
Hogere prijzen
De European Milk Board (EMB), de overkoepelende organisatie van Europese melkproducenten, waarvan de MIG lid is, ondersteunt de eisen van de Baltische boeren. De MIG wijst erop dat de huidige melkprijs van ongeveer € 0,32 in België nog steeds niet voldoende is om de productiekosten te dekken en de boer een fatsoenlijk inkomen te garanderen.
"Het zou 0,45 euro kosten om dit te doen. Dit verschil maken we onder meer goed door eerlijke melk aan te bieden. We moedigen de andere lidstaten aan om een gelijkaardig label op te zetten", stelt Guy Francq voor.
De melkproducenten verzamelden in de Wetstraat en de demonstratie veroorzaakte geen grote verkeersproblemen. Rond 11 uur stonden er al vier tractoren op de Schumanrotonde. Op initiatief van de Waalse Landbouwfederatie (FWA) kwam er in de vroege namiddag nog eens een honderdvijftigtal mensen bij. De FWA is van plan de begroting van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid te verdedigen terwijl er op donderdag en vrijdag in Brussel een Europese top wordt gehouden.
Lees meer over: Brussel , Economie , Politiek , boeren , Baltische landen , Litouwen , estland , letland , MIG , guy francq
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.