Brouwerij Cantillon barst uit haar voegen
De ambachtelijke brouwerij Cantillon in de Gheudestraat in Kuregem is naar productie een kleine brouwerij. Amper 1.700 hectoliter lambiek wordt er opgeslagen in 980 eikenhouten vaten. Klein bier als men weet dat er in België jaarlijks 19 miljoen hectoliter bier wordt gebrouwen.
'Verhuizen is geen optie'
Maar het imago en de reputatie van Cantillon reikt veel verder dan de productie, en dan de landsgrenzen. In zoverre dat de brouwerij niet kan voldoen aan de vraag. "Verhuizen is geen optie", zegt Jean Van Roy aan brusselnieuws.be. "Het gebouw speelt een belangrijke rol in de inoculatie (zie verderop) van het bier. Lambiek is een blijft een beetje een mysterieus bier. Er zit letterlijk magie in de lucht".
De inoculatie of ingisting komt erop neer dat microflora van wilde gisten en allerlei andere fermenten eigen aan de brouwerij, op een spontane of natuurlijke wijze opgenomen worden door de wort, waar ze zich later door de aanwezigheid van de suikers zich zullen vermenigvuldigen en alcohol en aromacomponenten vormen.
Door de ingebruikname van de zolder kon de brouwerij de productie vorig jar opdrijven van 1.500 naar 1.700 hectoliter per jaar. Maar nu zit er helemaal geen rek meer op. Enige oplossing voor Van Roy is het aankopen of huren van een pand in of rond de Gheudestraat, zodat de stockage-oppervlakte voor de vaten toeneemt. "Op dit ogenblik is er niets vrij. Ik blijf uitkijken en hoop dat er zich een opportuniteit voordoet".
Geen sant in eigen land
Van Roy voelt zich overigens geen sant in eigen land. Hij betreurt het gebrek aan erkenning, zowel vanwege de Brusselse overheid, die geen subsidies verleent, als van het Belgische publiek. "55 procent van onze productie gaat naar het buitenland, vooral de Verenigde Staten, Canada, Groot-Brittannië, Japan en Italië. Twintig procent wordt in het museum verbonden aan de brouwerij geconsumeerd. Maar het gros van onze jaarlijkse 40.000 bezoekers komen uit het buitenland, slechts 6,5 procent zijn Belgen. Amper een kwart van onze Lambiek, Faro, Geuze of Kriek wordt door Belgen geconsumeerd. Belgen zijn geen echte bierkenners", treurt Van Roy.
Rondleidingen
Brouwerij Cantillon zag het levenslicht in 1900. Stichter was Paul Cantillon, de overgrootvader van Jean-Pierre Van Roy. Sinds 1978 heeft de brouwerij ook een museum, met regelmatige rondleidingen. De brouwerij is nog voor de volle 100 procent eigendom van de familie Van Roy - Cantillon. In de brouwerij en het museum werken zes mensen.
Cantillon staat niet alleen. Uit cijfers van de Federatie van Belgische Brouwers blijkt dat de export van Belgisch bier in 2011 is gestegen met 4,6 procent tot meer dan 11 miljoen hectoliter. Buiten de Europese Unie zelfs met 17 procent.
Lees meer over: Anderlecht , Economie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.