Brussel werd afgelopen jaar de achtste duurste stad in Europa om te bouwen. Dat blijkt uit de International Construction Costs Index van advies- en ontwerpbureau Arcadis, een studie die 100 wereldsteden met elkaar vergelijkt.
Brussel is achtste duurste Europese hoofdstad om te bouwen
De belangrijkste oorzaken voor de forse stijging in bouwkosten zijn volgens de studie de verplichting om bijna-energieneutraal te bouwen, de inflatie, duurdere bouwmaterialen en hogere loonkosten. Arcadis verwacht bovendien niet dat de bouwkosten de komende jaren zullen dalen. Europa legt de lat immers hoog in de strijd tegen de opwarming van de aarde. Energiezuinig bouwen kost over het algemeen meer. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft bovendien met PLAGE een bindend kader uitgewerkt dat zowel eigenaars als huurders van grote gebouwen verplicht om vooraf vastgelegde doelstellingen voor een lager energieverbruik te behalen.
Op een ranglijst van 100 steden over heel de wereld, staat Brussel momenteel 32ste. Vorig jaar stond de hoofdstad nog 37ste. De stijging van 8 procent van de bouwkosten is een gemiddelde voor de hele bouwsector, dus zowel woning- als appartementsbouw.
Ondanks de gestegen prijzen, wordt er nog altijd veel gebouwd in Brussel. “We noteerden in 2020 ondanks Covid-19 erg veel grote transacties op de Brusselse vastgoedmarkt," zegt Rik Menten van Arcadis. "Ondanks hoge bouwkosten blijven de vastgoedprijzen in Brussel aantrekkelijk, vergeleken met de nabijgelegen Europese hoofdsteden. Door de aanwezigheid van de Europese instellingen wordt Brussel gezien als een interessant administratief centrum, zeker nu de Brexit een feit is. Investeerders kiezen ook resoluut voor toekomstgerichte, duurzame en aanpasbare gebouwen.”
Lees meer over: Brussel , Economie , Stedenbouw , bouwsector , Arcadis