Ons land trok vorig jaar 215 buitenlandse investeringsprojecten aan, een absoluut record. Die stijging staat echter volledig op het conto van Vlaanderen. Wallonië en Brussel hinken achterop, met respectievelijk 44 en 37 projecten. Vooral Brussel, dat in 2016 nog 47 buitenlandse investeringen binnenhaalde, verliest terrein. De investeringen die gebeuren, leveren bovendien nauwelijks jobs op.
Brussel overtuigt buitenlandse investeerders steeds minder
Dat bleek maandag uit de resultaten van de barometer van de Belgische attractiviteit van bedrijfsadviseur EY.
Brussel heeft in de ogen van de buitenlandse investeerders vooral te lijden onder omslachtige administratieve procedures. Hoewel de toegang tot de transportinfrastructuur als een troef wordt gezien, wegen de mobiliteitsproblemen zwaar door.
In 2016 was nog 74 procent van de bedrijven voorstander van Brussel, twee jaar later is dat percentage teruggevallen naar slechts 44 procent. Buitenlandse investeringsprojecten leveren ook amper banen op in het Brussels Gewest. Per project komen er slechts vier jobs bij. Ter vergelijking: in Vlaanderen zijn dat er 36, in Wallonië 18.
Het probleem van Brussel blijkt ook uit de Europese attractiviteitsstudie. Als hoofdstad van Europa slaagt Brussel er niet in om investeerders te overtuigen: slechts 7 procent vindt het een aantrekkelijk idee om er te investeren. Brussel staat zo op de voorlaatste plaats in de ranking van aantrekkelijke Europese hoofdsteden.
Lees meer over: Brussel , Economie , EY , buitenlandse investeringen
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.