Brussel tekent samenwerking met Chinese Sichuan
Sichuan, een Chinese provincie met het aantal inwoners van Duitsland. Bij ons kwam de streek recent in het nieuws na de grote aardbeving in 2008. De Brusselse regering steunt een revalidatieproject voor de slachtoffers. En dat is er in goede aarde gevallen. Hoge regeringsfunctionarissen hebben Brussel ontdekt. Ze zijn nu op visite. En ze komen niet voor een foto van Manneke Pis.
In de kamer waar Leopold de Eerste zijn eerste handtekening als koning zette, sluiten Sichuan en Brussel hun eerste samenwerkingsverdrag.
"Concreet is het eerst en vooral een samenwerking tussen de universiteiten," zegt minister Jean-Luc Vanraes (Open VLD). "Aan de VUB zitten nu al 90 Chinese universitairen. Ten tweede betekent de samenwerking ook een massale investering van China in Brussel."
Chengdu, de hoofdstad van Sichuan telt 12 miljoen inwoners. Elke dag worden er duizend nieuwe auto's verkocht. Waaronder een heel pak Audi's uit Vorst. De Chinezen plannen een bureau van koophandel in Brussel. Want het gaat hen in de eerste plaats om commerciële samenwerking.
"Het is een win-win situatie voor beide partijen," aldus Vanraes. "We hebben er alle belang bij om hen als gepriviligieerde partner te behouden. China wordt de eerste economie van de wereld."
Mogelijk zal Brussel binnenkort nog kunnen toasten op de Chinezen. Er lopen gesprekken over het exporteren van de Memorial Van Damme naar het Olympisch stadion in Peking.
Lees meer over: Economie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.