Sommige Brusselse brouwers halen 60 tot 80 procent van hun inkomsten uit verkoop via de horeca. De sluiting van de cafés raakt hen dus evenzeer. "Brouwerijen hebben nog geen steun gehad. Terwijl, als de horeca sluit, wij ook sluiten."
Brusselse brouwers voelen zich vergeten
Brouwer Maxime Dumay ziet de toekomst somber in. Zijn vier jaar oude brouwerij No Science – gelegen op Thurn & Taxis – haalt 80 procent van de omzet via verkoop in de horeca. Hij zal, net als tijdens de lockdown, bier aan huis leveren. Toch vreest hij dat hij na deze maand voorgoed zal moeten sluiten.
Ook brouwerij L’annexe haalt het grootste gedeelte van de omzet uit horeca. Daar gaat het om 75 procent. "Onze sector is direct getroffen, maar er is geen steun. We voelen ons in de steek gelaten," zegt mede-eigenaar Gregoir Berthon. De brouwerij gaat deze maand zeker overleven, maar heeft niet het eeuwige leven. "We zijn geen Stella Artois. We zijn ambachtelijke brouwers. "
Bij Brasserie de la Senne gaat het om ongeveer 60 procent van de omzet die uit horeca wordt gehaald. "Al die inkomsten vallen weg, " zegt Marta Resmini van de brouwerij. "Verkoop via supermarkten maakt geen deel uit van onze filosofie en ons business model."
Faillissementen
Ivan De Baets van dezelfde brouwerij vraagt vooral meer uitleg over de reden voor de sluiting van de cafés. "We zien geen enkele becijfering achter het feit dat de cafés een besmettingshaard zouden zijn. De meeste gevallen gebeuren in de families. Toch zal er nu een faillissementsgolf volgen in de horeca. En dat vanwege een maatregel die niet uitgelegd wordt."
Ook Berthon hekelt de onduidelijkheid. "Gaat het een maand duren of twee of drie? We weten niet. De hele tijd sluiten en opnieuw openen is voor jonge ondernemers heel lastig. We gaan de maand zeker overleven, maar het duurt nu al zes maanden. We willen niet dat gejojo." Het is moeilijk om te weten hoeveel hij moet produceren op deze manier.
Ook Dumay betreurt dat de overheid nog niet helder heeft uitgelegd waarom de cafés moesten sluiten. "We doen moeite, dat hebben we de hele zomer gedaan. We zijn de enige sector die twee keer heeft moeten sluiten. De vliegtuigen mogen gewoon nog vliegen van Spanje naar België of naar de Verenigde Staten en in de metro staan mensen dicht op elkaar. "
Maar er zijn ook brouwerijen die niet veel van de sluiting merken. Zo levert Brusselse brouwerij Cantillon vooral aan groothandelaars en exporteert het naar het buitenland. De brouwer levert slechts aan een twintigtal cafés in Brussel en is door corona nog nooit in de problemen gekomen. Als Brasserie de la Senne moet kiezen tussen het faillissement of leveren aan supermarkten, zal het wellicht ook een andere strategie heroverwegen, zegt Resmini nog.
Overleg met Trachte
De sectorfederatie Belgische Brouwers betreurt de beslissing van de Brusselse regering om alle cafés een maand te sluiten. De federatie vindt dat er onvoldoende bewezen is dat de horeca een plek is waar corona wordt verspreid. Vrijdag heeft de federatie ook samengezeten met het kabinet van Brusselse minister van Economische Transitie, Barbara Trachte (Ecolo).
Woordvoerder Nicolas Roelens herinnert eraan dat de horecapremie van 3.000 euro ook bedoeld is om rekeningen aan leveranciers te betalen, waaronder brouwers. Indirect komt het geld dus ook bij hen terecht. Verder herinnert hij aan de mogelijkheid om een lening af te sluiten via finance.brussels. Het kabinet van Trachte zal ook aankloppen bij de federale regering voor tijdelijke vermindering van btw-lasten en tijdelijke werkloosheid.
Lees meer over: Brussel , Economie , brouwerijen , coronamaatregelen
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.