Minder vermogensbegrenzers op elektriciteitsmeters van wanbetalers

Brusselse energieprijzen dreigen verder te ontsporen

Steven Van Garsse
© BRUZZ
01/10/2021

Brugel, de regulator voor de gas- en elektriciteitsmarkt in de hoofdstad, maakt zich grote zorgen over de energieprijzen in de hoofdstad. Door het recente vertrek van Octa+ en Mega blijven er nog twee leveranciers over: Lampiris en Engie. De energieprijzen liggen al fors hoger in Brussel, maar nu riskeren ze door de beperkte marktwerking nog hoger te worden.

Octa+ en Mega beslisten deze zomer om niet langer gas en elektriciteit te leveren aan nieuwe klanten in Brussel. Ze vinden de regelgeving te streng - zo is een contract in Brussel minstens voor 3 jaar -, oordelen dat de verdeling van de lasten met Sibelga onevenwichtig is en laken het gebrek aan efficiëntie in de bescherming van de huishoudelijke afnemer.

Marktregulator Brugel maakt zich in een recent advies grote zorgen over het vertrek van de leveranciers. Er blijven de facto nog maar twee leveranciers over voor de Brusselse gezinnen: Lampiris en Engie. Ook Luminus is nog aanwezig op de Brusselse energiemarkt, maar dan alleen via Mediamarkt. Er is tot slot ook de coöperatieve Energie 2030, maar de klanten moeten hier een aandeel van om en bij de duizend euro kopen. Voor veel gezinnen is dat geen optie.

Duopolie

De concurrentie op de Brusselse energiemarkt gaat er met het vertrek van Octa+ en Mega dus fel op achteruit. En die was al niet zo rooskleurig. Brugel maakt de vergelijking met de Vlaamse markt, waar maar liefst twintig aanbieders zijn, en met de Waalse markt, waar er tien zijn.

De gevolgen van die beperkte concurrentie in Brussel laten zich raden: de energieprijs ligt hier een pak hoger dan in Vlaanderen en Wallonië. Een gemiddeld gezin betaalt, voor het energiedeel op de factuur, in Brussel 329 euro meer per jaar dan in Vlaanderen, en 223 euro meer dan in Wallonië.

Geen vast tarief

Nu de energiemarkt verder verschraalt, riskeren die prijzen nog hoger te worden, zegt Brugel. Dat komt boven op de al spectaculaire prijsstijgingen van gas en elektriciteit van de laatste weken. Die hebben nu al hun effect in Brussel. Lampiris heeft zopas beslist om in Brussel enkel nog flexibele energiecontracten aan te bieden. Dat maakt dat alleen Engie nog vaste contracten aanbiedt.

Brugel stipt ook aan dat klanten die hun contract verliezen door wanbetaling bij Lampiris en Engie, nergens nog terecht zullen kunnen. Volgens een studie van de Koning Boudewijnstichting kan meer dan een kwart van de Brusselse gezinnen slechts moeizaam hun energiefactuur betalen.

Zorgwekkend

Brugel noemt de situatie zorgwekkend en vraagt dringend een soepelere regelgeving zodat nieuwe energieleveranciers zich weer welkom voelen in Brussel. Brugel ijvert ook voor een systeem dat weliswaar mogelijke wanbetalers beschermt, maar zonder dat de leveranciers daarbij te grote risico’s lopen en te maken krijgen met een administratieve rompslomp.

Energieminister Alain Maron (Ecolo) heeft intussen al gesprekken gehad met de energieleveranciers, de regulator en de netbeheerder. Hij bereidt een ordonnantiewijziging voor die over enkele weken op tafel zou kunnen komen van de regering. “Daarin willen we streven naar een beter evenwicht tussen de toegang tot de energiemarkt voor de huishoudens, wat een grondrecht is, en de marktwerking, die vandaag verstoord dreigt te raken,” zegt woordvoerder Nicolas Roelens.

Een van de pistes is om een grotere rol toe te kennen aan Sibelga, die nu al, vanuit de overheid, noodleverancier is. “We hopen zo de druk op de privéleveranciers te verkleinen.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni