De heropstart van de horeca betekent ook een zoektocht naar nieuw personeel. Hoewel er zo’n 8.000 mensen op zoek zijn naar een job in de horeca, geraakt het stijgend aantal vacatures moeilijk ingevuld. “Weinig van die werkzoekenden hebben de gepaste opleiding of ervaring”, verklaart Eric Catry van Horecafederatie Brussel.
Brusselse horeca krijgt vacatures moeilijk ingevuld
Wie af en toe tussen de Brusselse werkaanbiedingen snuistert, kon sinds april een stijging in het aantal horecavacatures opmerken. “De vraag naar werknemers is enorm gestegen, het gaat om de hoogste junimaand sinds lang”, aldus Jan Gatz, woordvoerder van Actiris. Hoewel ook het aantal werkzoekenden in de sector hoog bleef sinds de start van de pandemie, blijkt het niet makkelijk om de vacatures in te vullen.
Daar kan de uitbaatster van brasserie Le Plattesteen op de kolenmarkt van meespreken: “Tijdens de lockdown vonden bijna al onze kelners een andere job. Nu heb ik nog maar twee werknemers en openen we dagelijks een uur en half later. Onze vacatures zijn verspreid over het internet, maar niemand komt zich aanbieden.” Volgens haar zijn werkzoekenden bang voor een nieuwe lockdown en spreken de wisselende uren hen niet aan.
"Onze vacatures zijn verspreid over het internet, maar niemand komt zich aanbieden."
“De onregelmatige uren en het lastige werk maken van horecawerknemers sowieso een ontrouw personeel”, aldus Catry. “Mensen kiezen er frequent voor een andere job, zowel binnen als buiten de sector. De lange sluiting van de horeca heeft dat fenomeen nog versterkt.” Ook woordvoerder van Actiris Jan Gatz stelt dat het niet om een nieuwe tendens gaat. “Er wordt al langer moeilijk gerekruteerd in de Horeca. De werkuren en –omstandigheden zijn niet voor iedereen.”
Niet het juiste profiel
Toch is het volgens hen niet zo dat op dit moment niemand nog in de horeca wil werken. “Momenteel staan er geloof ik zo’n 250 horecavacatures online, terwijl er recent nog 2.000 nieuwe werkzoekenden zich via Actiris inschreven. Het probleem is dat die mensen vaak niet de profielen hebben waar horecabazen op dit moment naar op zoek zijn”, legt Catry uit. “Er moet dus meer aandacht worden besteed aan het bijscholen van die mensen.”
“Of de geschooldheid het probleem is, valt moeilijk te zeggen, omdat het over een heel divers gamma aan vacatures gaat”, zegt Gatz. “Maar in ieder geval zijn er heel wat werkzoekenden in de sector. De horeca-uitbaters die dringend op zoek zijn, kunnen dus zeker en vast bij ons terecht.”
Lees meer over: Brussel , Economie , Samenleving , Brusselse horeca , corona , heropening cafés , meer vacatures
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.