Omdat de toeristische logiesector een van de zwaarst getroffen sectoren is sinds het begin van de coronacrisis, heeft de Brusselse regering beslist om 8 miljoen euro extra vrij te maken.
Brusselse regering voorziet 8 miljoen euro extra voor hotelsector
De Brusselse Hoofdstedelijke Regering heeft op voorstel van minister-president Rudi Vervoort (PS), Sven Gatz (Open VLD), minister van Financiën en Begroting, en Barbara Trachte (Ecolo), staatssecretaris voor Economische Transitie, een besluit goedgekeurd met betrekking tot een nieuwe premie voor de toeristische logiessector.
De premie was aanvankelijk gepland als onderdeel van de Tetrapremie, die bedoeld is om de sector van onder andere discotheken, restaurants en cafés te ondersteunen. Nu heeft de Brusselse regering toch beslist om de premie voor de toeristische logiessector af te splitsen.
De ondernemingen die aanspraak maken op steun moeten wel aan verschillende voorwaarden voldoen, zoals een criterium van financiële gezondheid. Dat wil zeggen dat enkel ondernemingen ondersteund zullen worden die voor de coronacrisis economisch levensvatbaar waren.
Rond 10 juni beschikbaar
Rond 10 juni zal de premie beschikbaar zijn, na validering door de Europese Commissie, en ondernemingen kunnen de premie voor een maximum van vijf vestigingseenheden ontvangen.
Volgens Gatz moet deze steunmaatregel de sector helpen “weer een beetje lucht te krijgen na de aanzienlijke terugval van zijn activiteiten” en ook Trachte zegt dat de sector zo geholpen kan worden om vol te houden totdat de boekingen opnieuw binnenstromen.
Vouchers voor hotelovernachtingen
“De bijna totale afwezigheid van toeristen in Brussel heeft een ongekende impact gehad op de bezettingsgraad van de hotels. Toch vormt deze sector een belangrijke pijler van het toeristische ecosysteem en blijft hij van essentieel belang voor de Brusselse economie en werkgelegenheid, maar ook voor de aantrekkelijkheid van het Gewest”, legt Vervoort uit.
Vervoort voegt toe dat visit.brussels van plan is om deze zomer 100.000 vouchers te verdelen onder toeristen uit de buurlanden en de twee andere Gewesten, waarmee hotelovernachtingen kunnen worden geboekt.
Omzetdaling van 87 procent
De Brussels Hotels Association (BHA) is erg tevreden dat deze steunpremie na grondig overleg als speciale behandeling wordt gezien voor de hotelsector. Dat zal ook nodig zijn om te overleven de komende jaren, klinkt het.
"Zonder een verlenging van de steunmaatregelen zal het voortbestaan van de sector op het spel blijven staan. In mei noteerde de Brusselse hotelsector nog steeds een omzetdaling van ongeveer 87 procent en daar zal op 9 juni geen verandering in komen. Het internationale cliënteel zal na het einde van de lockdown slechts langzaam terugkeren. Volgens de recentste analyses zal het enkele jaren duren vooraleer het niveau van voor Covid zal bereikt worden", vertelt Rodolphe Van Weyenbergh, secretaris-generaal bij de BHA.
Lees meer over: Brussel , Economie , hotelsector coronacrisis