Het eerste co-searchingcentrum van ons land heeft dinsdag zijn deuren geopend in Brussel. Het project bundelt een aantal groepen waar werkzoekenden hun verhaal delen en kunnen leren van elkaar. Het proefproject ging al van start in 2019, maar nu opent de eigen vestiging, met de financiële steun van onder andere arbeidsbureau Actiris.
Co-searching: de kracht van een groep in de lange zoektocht naar werk
Co-searching verbindt mensen die op zoek zijn naar een job aan de hand van groepsessies. In hun nieuwe vestiging op Kantersteen 6 kunnen ze eindelijk fysiek deelnemers ontvangen. BeCentral, een campus die verschillende organisaties verzamelt in het station Brussel-Centraal, huisvest nu de samenkomstplek voor het co-searchingcentrum.
“Tegenwoordig delen we alles: auto's, steps, huishoudmateriaal,... Maar bij een zoektocht naar werk zijn we op onszelf aangewezen. Vele werkzoekenden beleven de speurtocht als eenzaam en demotiverend. Zovelen zitten in hetzelfde schuitje. Waarom delen we die ervaringen niet?” Charlene Crespel, algemene directeur van BeCentral, vat het concept mooi samen.
"Tegenwoordig delen we alles. Toch beleven vele werkzoekenden de speurtocht eenzaam en demotiverend"
In tien sessies proberen kleine groepen van een tiental personen elkaar te steunen, te motiveren en tips te halen uit elkaars verhalen. Ze worden begeleid door facilitators, een soort van coaches die hen sturen in de sessies. Nadien kunnen ze als autonome groep contact houden.
Afra Dekie is één van de negen coaches en kwam met het project in contact door haar job bij Tracé Brussel, een Nederlandstalige vzw die werklozen begeleidt. “In de sessies leggen we de nadruk op collectieve intelligentie. De groepen zijn vrij divers op vlak van leeftijd, achtergrond, werkervaring en opleiding. Iedereen heeft zijn eigen capaciteiten en ervaringen, die ze met de rest van de groep kunnen delen. Daarnaast zijn er sessies om hun basisvaardigheden te versterken, zoals actief luisteren, een goede cv uitwerken en een vlotte sollicitatie voorbereiden. We volgen mensen ook individueel op als ze extra begeleiding kunnen gebruiken. Maar de belangrijkste kracht van het project blijkt wel uit het groepsverband te komen.”
Die sterke groepsband merken de meeste deelnemers inderdaad ook op. "Tijdens je zoektocht raak je geïsoleerd, je zet muren op en het wordt steeds moeilijker om aan de slag te gaan en je te smijten." Nathanaël Van Hoecke (34) werkte lange tijd als graficus, maar door hervormingen in zijn bedrijf verloor hij zijn baan.
In september sloot hij zich bij een groep aan om zijn toekomstdoelen te bepalen. "Het is daar dat ik de kracht van een groep ondervond. Ik ontdekte dat ik graag als leerkracht aan de slag wou gaan.” In februari begon hij aan zijn lerarenopleiding. “Sommigen wagen de sprong om zonder specifieke opleiding voor de klas te gaan staan, maar dat durfde ik niet. Bij co-searching kreeg ik tijdens de sessies een extra duwtje in de rug. Mensen van mijn groepje gaven me als tip om huiswerkbegeleiding te doen bij kinderen wier de ouders het Nederlands niet goed beheersen. Meteen na de sessie contacteerde ik de school naast mijn huis en ik kon meteen van start gaan.”
"Ik had geen idee welke richting ik uit wilde maar bij Cosearching omringde ik me met mensen met een duidelijke visie en vond ik zelf mijn doel opnieuw."
De onderneming van zelfstandige Pieter Klasen (63) ging failliet wegens de coronapandemie. "Ik had geen idee welke richting ik uit wilde, maar bij co-searching omringde ik me met mensen met een duidelijke visie en vond ik mijn doel opnieuw. Ik werk nu als coach voor jonge ondernemers. Mijn groepje van 'co-searchers' komt nog elke woensdag samen via Zoom, zelfs eentje vanuit Finland. Nu helpen we elkaar niet meer met de problemen om een job te zoeken, maar met de struikelblokken die we ervaren in onze huidige jobs.”
Lucile Clipal begon in november 2020 als deelnemer maar organiseert nu ook sessies als coach. “Ik ben al zes jaar werkzoekende sinds ik mijn studie aanving van 'Learning and Development Coach'. Na mijn sessies als deelnemer vond ik nog geen job maar kom ik zelf vaak sessies geven. Mijn sessies zijn steeds in groepjes van twee. Om tot concrete tips en verhalen te komen is het voor sommigen nog efficiënter in duo's. Niet iedereen durft zijn verhaal in groep te doen maar bloeien open als ze per twee ervaringen delen.”
Uit een tevredenheidsenquête blijkt dat 65 procent van de deelnemers van de afgelopen twee jaar een job vond of een eigen bedrijf opstartte.
Lees meer over: Brussel-Stad , Economie , werkloosheid
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.