| Een Colruyt-winkel in Brussel (archiefbeeld).

Colruyt Anderlecht staakt voor betere arbeidsvoorwaarden in tijden van corona

JP
© BRUZZ
02/11/2020

De supermarktsector is bezig aan onderhandelingen over de bijkomende financiele compensaties in het kader van de tweede coronagolf. Het personeel legt het werk neer in twee Colruyt-winkels, waaronder die in Anderlecht, om aandacht te vragen voor bepaalde welzijnsmaatregelen.

Naast de Colruytwinkel aan Veeweyde in Anderlecht hebben werknemers ook tijdelijk het werk stilgelegd in de Colruyt in Alsemberg. Later op maandag ging de winkel weer open. "Het gaat om twee lokale acties, de overige Colruyt-winkels, en dat zijn er ongeveer 240, zijn gewoon open," benadrukt Silja Decock, woordvoerster van Colruyt.

Op dit moment lopen er gesprekken op sectorniveau over bijkomende financiële compensatie voor supermarktmedewerkers in het kader van de coronacrisis. Ondanks het feit dat er een voorstel op tafel lag dat rekening hield met de eisen van de vakbonden, is er momenteel nog geen akkoord bereikt.

"Werkgevers blijven bereid om hierover gesprekken te voeren en uit de impasse te geraken," zegt Decock. Er is dan ook een verzoeningsvergadering aangevraagd door de werkgevers. "We begrijpen niet dat er vandaag winkels worden gesloten nog vóór die vergadering heeft plaatsgevonden," betreurt ze.

Sectoronderhandelingen

De sectoronderhandelingen gaan over veiligheidsmaatregelen, een financiële tegemoetkoming én welzijnsmaatregelen. Op dat laatste zouden ze zijn afgesprongen, schrijft De Standaard. De vakbonden vroegen om betaalde rustpauzes, een kwartier om de vier uur werk. De pauze zou ook opgespaard kunnen worden tot een verlofdag.

De bonden zijn teleurgesteld dat een akkoord niet mogelijk bleek. Delhaize en Carrefour leken al op de piste van bijkomende maatregelen gezeten te hebben. Volgens de bonden stuurde Colruyt erop aan te kiezen voor een sectorakkoord omdat dat mogelijk goedkoper uit zou vallen.

Coronabonus

Sinds het begin van de crisis zijn er tientallen miljoenen euro's geïnvesteerd in veiligheidsmaatregelen, herinnert Decock. "Alles wordt gedaan om de verspreiding van het virus in te dammen en zowel onze medewerkers als onze klanten te beschermen, ongeacht de financiële gevolgen. Social distancing, het dragen van maskers en het desinfecteren van karren blijven gehandhaafd."

Colruyt keerde naar eigen zeggen meer dan 20 miljoen euro uit aan hun medewerkers in het kader van de coronabonus, na onderhandelingen met de sociale partners. Alle vakbonden hebben die overeenkomst ondertekend.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Economie , Colruyt , coronamaatregelen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni