De eerste Waalse geuze komt eraan

© brusselnieuws.be
05/05/2011
Voor de eerste keer in 14 jaar komt er een nieuwe geuze op de Belgische markt. De 'Oude Gueuze Tilquin à l’ancienne' is meteen ook de eerste Waalse geuze. Het biertje uit Bierk is verkrijgbaar vanaf 28 mei.

"Gueuzerie Tilquin" ligt aan de drukke steenweg N7 tussen Halle en Edingen. Pal op de taalgrens, maar wel aan de Waals-Brabantse kant, meer bepaald in Bierk - Bierghes in het Frans - een deelgemeente van Rebecq. En dat terwijl de geuze, op brouwerij Cantillon in Anderlecht na, een typisch Vlaams-Brabants product is. Met de lancering van de Oude Gueuze Tilquin à l'ancienne maakt de 37-jarige "steker" Pierre Tilquin zijn oude droom waar om een eigen geuze op de markt te brengen.

Tilquin is bio-ingenieur en specialiseerde zich in veefokkerij. Hij volgde een korte maar intense brouwcursus aan de KU Leuven, en deed ervaring op in drie brouwerijen. "Hoe je een geuze moet brouwen leerde ik van Armand Debelder, de baas van brouwerij 3 Fonteinen in Beersel. Ik was gedurende zes maanden zijn vennoot. Omdat ik een sterk karakter heb, botsten wij soms. Toch is hij een vriend", vertelt Tilquin aan brusselnieuws.be. Daarna werkte hij zes maanden bij brouwerij Cantillon in Anderlecht. Toen ook dat verhaal afliep richtte hij in februari 2009 de Gueuzerie Tilquin op. En minder dan 2,5 jaar later wordt zijn brouwsel boven de doopvont gehouden.

Moutpap
Pierre Tilquin koopt wort - de vloeistof of moutpap die tijdens het bierbrouwproces verkregen wordt - aan bij de geuzebrouwers Boon, Lindemans, Girardin en Cantillon. Die wort gist dan in een van de 222 eiken vaten in de loods die hij huurt. Na de gisting zorgt Tilquin voor het mengen van de lambiek, van respectievelijk 1, 2 en 3 jaar. Dan voegt hij er een beetje suiker aan toe voor de hergisting op de fles, die 6 maanden duurt. Dan krijg je een sprankelend geuzebier, gekenmerkt door een zure smaak. Het hele productieproces duurt dus ruim 2,5 jaar. Hij brouwt dus geen bier, maar is dus wel een "biersteker".

"Dit jaar ben ik van plan om 200 hectoliter (20.000 liter) te produceren. Op kruissnelheid moet de productie ruim het dubbel bedragen. Van de Oude Gueuze Tilquin à l'ancienne komt er een fles van 37 en een van 75 cl. op de markt. Het bier heeft een alcoholgraad van 6%. Er komt ook een lichtere versie op vat voor de cafés, en die telt 4,8 procent alcohol. "Ikzelf ben heel tevreden me het resultaat, en ik krijg zeer lovende reacties, onder meer van bierautoriteit Tim Webb."

Brettanomyces bruxellensis
Tilquin heeft ook al een afnemer in de Verenigde Staten. Zo'n 40 procent van de productie gaat naar de Verenigde Staten, een andere 40 procent naar Japan, de Scandinavische landen en Italië en de overblijvende 20 procent naar België.

Maar komt de echte geuze nu niet uit Vlaams-Brabant? "Ik ben hier op 250 meter van het Pajottenland, in de Zennevallei. De gisten Brettanomyces bruxellensis en Brettanomyces lambicus stoppen niet aan de taalgrens".

Avontuur
Tilquin geeft toe dat het om een - beredeneerd - avontuur gaat. "Samen met een boekhouder heb ik een stevig financieel plan opgesteld. De investering bedraagt 500.000 euro. Het geld is bijeengeraapt door een privé-investeerder, door het Waalse Gewest dat een kwart van de aandelen bezit, mijn ouders en brouwer Gregory Verhelst van brouwerij Rulles".

Hoewel het bierverbruik in België daalt, zitten de speciaalbieren en zeker de geuzebieren in de lift. De Oude Geuze De Cam uit Gooik zag 14 jaar geleden het levenslicht zag en was daarmee, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, tot nu de nieuwste geuze. De benaming "Oude Geuze" is een door Europa Gegarandeerde Traditionele Specialiteit (GTS).

Voor de lancering van het bier houdt Gueuzerie Tilquin open deur op 28 en 29 mei van 10 tot 18 uur. Gratis rondleiding en één glaasje lambiek. Adres: Chaussée Maïeur Habils, 110, 1430 Bierghes (Rebecq).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni