De deeleconomie deelt tweemaal in de klappen: eerst de coronacrisis, nu het Grondwettelijk Hof dat vorige week een stuk regelgeving rond onbelast bijverdienen schrapte. Het van oorsprong Brusselse Listminut, het allereerste deelplatform in België, stuurt de dienstverlening bij. “We helpen nu geïsoleerde mensen in nood.”
| Jonathan Schockaert, CEO van deelplatform Listminut: “Dat we nu nog gedeeltelijk kunnen draaien, is te danken aan spontane vrijwilligers.”
Staatsgaranties gevraagd
Thierry Huart- Eeckhoudt lanceerde diverse ondersteuningsplatformen: Supportourstartups, StartupVie en StartupsXCovid19, om zuurstof te kunnen pompen in bedrijven die het moeilijk hebben.
Al ruim duizend start-ups (bijna de helft van alle start-ups in het land) en een twintigtal digitale operatoren hebben de solidariteitsactie van SupportOurStartups ondertekend. “78,3 procent van de start-ups had ernstig inkomensverlies in maart.
Vier op de vijf start-ups hebben al financiële schade geleden. De helft verwacht geen cash meer te hebben tegen september,“ stelt Huart-Eeckhoudt. “We hebben op 6 april vanuit de sector van start-ups en scale-ups de federale overheid om ondersteuningsmaatregelen gevraagd.
Duizend ondertekenaars vragen via een brief van SupportOurStartups.be of de overheid kan garant staan voor 75 procent van de kapitaalinbreng of lening zodra een start-up kan bewijzen dat de investering al voor 25 procent is gedekt door privémiddelen. De Belgische regering heeft onze vraag nog altijd in behandeling, terwijl in Frankrijk en Engeland al maatregelen zijn gelanceerd.”
Het platform Listminut.be bestaat zeven jaar en was een voorloper in een nieuwe soort economie. Het bracht en brengt nog altijd particulieren in contact met anderen om hen te helpen bij klusjes of andere diensten.
Dat kan gaan van grasmaaien, loodgieterij, huishoudelijke hulp, tot informaticahulp, vervoer, hulp bij onderwijs of baby- en petsitting. Ook Jonathan Schockaert, medeoprichter van Listminut in Brussel-Stad, moet zich met zijn platform aanpassen aan de nieuwe situatie.
Hoe pakt u de crisis bij Listminut aan?
Jonathan Schockaert: Iedere maand konden we duizenden diensten in orde brengen: duizenden interacties tussen mensen die elkaar niet kennen. Nu gebruiken we ons gezond verstand en laten we mensen niet zomaar bij elkaar komen.
Onze activiteiten zijn met tachtig procent gedaald sinds de quarantainemaatregel. Ons platform is alleen nog beschikbaar voor urgente of noodzakelijke dienstverlening.
Wat houdt dat in?
Schockaert: Noodzakelijke dienstverlening is bijvoorbeeld boodschappen doen voor geïsoleerde senioren. Voor klusjes wijzen we op de verantwoordelijkheid van beide partijen. Is het urgent, zoals bij een waterlek, dan zou een afspraak geregeld kunnen worden als iedereen de afstandsregels respecteert.
Gewone klussen, zoals een kraan vervangen, kan niet meer. Die service kan wachten. Onze richtlijn boven op de overheidsrichtlijnen is: als je twijfelt of het kan of niet, doe het dan niet.
Als we die twintig procent dienstverlening nog kunnen draaien, dan is dat omdat het ingevuld is door spontaan vrijwilligerswerk. We screenen de vrijwilligers die gratis diensten kunnen aanbieden. Op die manier kan medisch personeel in vertrouwen een beroep doen op vrijwilligers van ons platform als ze een kinderoppas nodig hebben tijdens hun diensturen. Zij zijn immers levens aan het redden in ziekenhuizen. Verder kunnen ook geïsoleerde personen en oudjes een beroep doen op de vrijwilligers om hun boodschappen te doen.
Die service brengt u geen geld op, maar kan een investering voor de toekomst van uw bedrijf zijn?
Schockaert: Zo zien we het niet meteen. Ons objectief is helemaal geen marketingactie. We maakten alleen de bedenking dat wij als eerste platform in deeleconomie in België gezegend zijn met een 'vertrouwensbank' van burgers die diensten willen aanbieden. Er zijn dienstverleners die al driehonderd keer een vijf op vijf kregen van wie een beroep op hen deed. In deze tijd moeten we die 'waardevolle krachten' ten dienste kunnen stellen van die mensen die het nu heel moeilijk hebben.
“In deze tijd moeten we onze waardevolle krachten ten dienste kunnen stellen van die mensen die het nu heel moeilijk hebben”
Snel na de lockdownregels kwam het platform Supportourstartups (zie kaderstuk) met een verzoek aan de federale overheid om dringend in 'staatsgaranties' te voorzien voor nieuwe leningen en investeringen van jonge bedrijven. Waarom gaat u als gezond bedrijf in de frontlinie staan voor steun van de overheid?
Schockaert: Via SupportOurStartups, waarin we alle start-ups op onderbrengen, werden verschillende maatregelen met de overheid besproken. Zoals uitbreiding van de tax shelter, een vereenvoudigde toegang tot bankleningen met staatsgarantie en kapitaalinvesteringen vanuit de privé (zie kaderstuk).
De start-ups zijn belangrijk voor innovatie, en de kmo's zijn essentieel voor werkgelegenheid. Als een jonge starter een privé-investeerder vindt voor honderdduizend euro, dan ziet de regering dat er genoeg geloof in het project is. Het gaat niet om een subsidie, maar om vertrouwen, dat maakt dat de start-up als een 'risicobedrijf' met een goed businessmodel, kansen heeft om te slagen.
Is dit de oplossing om na zes weken terugval de economie bij te sturen?
Schockaert: Met SupportOurStartups wilden we en bloc anticiperen. De economie heeft geen weken tijd te verliezen. Niemand vraagt dat de overheid iedereen redt die het voor de crisis slecht deed. Maar wel wie al gezond bezig was, hoe klein ook. Enkel zo kunnen ze overleven na de crisis. Daarom zoeken we privé-investeerders in het project, zodat de overheid een helder beeld krijgt van de gezonde sectoren.
"We gebruiken ons gezond verstand"
In Frankrijk werd gezegd dat er geen faillissementen zullen zijn. Dat waren politieke slogans, gewoon larie. Met een initiatief als StartupVie (zie kaderstuk) reiken we oplossingen aan voor problemen die ontstaan zijn door de coronacrisis. Alle overheden moeten snel in die gedachte meegaan.
Staatssteun zou de deeleconomie wel ten goede komen, want veel bedrijven waren voor een kapitaalverhoging in overleg met investeerders. Nu dat on hold is gezet, net als de afhandeling van de aanvraag van bankleningen, kan een bedrijf in enkele weken zinken.
Maar het slechtste nieuws viel op 23 april. De wet die de deeleconomie omkadert, werd door het Grondwettelijk Hof geschort. Ze stond toe dat burgers tot 6.340 euro per jaar belastingvrij konden verdienen als ze via een door de overheid erkend platform werkten. Vanaf 1 januari 2021 valt die regelgeving weg. Ook dat is weer een domper op de deeleconomie."
Lees meer over: Brussel , Economie , listminut , Jonathan Schockaert
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.