Ondanks het geringe risico op verspreiding van het coronavirus via deelsteps, -fietsen of -auto’s, trokken verschillende aanbieders daarvan zich de afgelopen dagen terug uit Brussel. Een overzicht.
Deelplatformen die je nog kan gebruiken: een overzicht
Marc Van Ranst himself verzekerde het ons vorige week nog: een groot risico op besmetting met het coronavirus via deelsteps, -fietsen en -auto’s is er niet. “Dat is niet de hoofdweg waarlangs het virus zich zal verspreiden, hooguit een binnenbaantje waarmee het virus u toch nog zou kunnen infecteren”, aldus de viroloog. “Een nulrisico bestaat uiteraard niet, maar wij raken nog zoveel andere dingen aan met onze handen. Zolang we direct daarna onze handen wassen, hoeven we ons geen zorgen te maken.”
Maar goed, nu we onze verplaatsingen tot een absoluut minimum moeten beperken, staan de meeste Jumps, Limes of Cambio's toch stil. Waarschijnlijk is dat gebrek aan economische opbrengst de belangrijkste reden voor verschillende aanbieders van deelvervoersmiddelen om hun diensten voorlopig toch op te schorten. BRUZZ maakte een overzicht van welke diensten je nog kunt gebruiken tijdens de crisis en welke niet.
Cambio
Blijft zijn deelauto’s voorlopig gewoon aanbieden. Er worden extra schoonmaakrondes gepland om de auto’s toch maar zo hygiënisch mogelijk te houden. Mensen die ritten willen annuleren nu ze hun verplaatsingen moeten beperken, kunnen dat kosteloos doen.
Zen Car
Ook de wagens van Zen Car zijn nog beschikbaar. Het bedrijf vraagt echter aan klanten om hun verplaatsingen zoveel mogelijk te beperken. "Zorg ervoor dat je een hydroalcoholische gel of iets gelijkwaardigs bij hebt en was je handen voor je in de wagen stapt en nadat je bent uitgestapt", waarschuwt Zen Car op zijn Facebookpagina.
Poppy
En ook de deelvervoersmiddelen van Poppy rijden nog rond. Poppy geeft dezelfde adviezen als Zen Car. Het bedrijf biedt zijn wagens tijdens de crisis ook gratis aan aan zorgpersoneel.
Villo
De fietsen van Villo staan zoals altijd nog geparkeerd aan de stations en kunnen nog altijd gebruikt worden. Opvallend is wel dat Villo de enige aanbieder van een deelvervoersmiddel is die geen enkele waarschuwing in verband met de coronaverspreiding op zijn sociale media communiceert.
Billy Bike
De elektrische deelfietsen van Billy Bike rijden niet alleen nog rond, ze zijn zelfs een kwartier gratis. Medisch personeel kan zelfs 500 gratis gebruiksminuten aanvragen. Om de 15 minuten op jouw account vrij te maken, gebruik je de datum van de dag als code op de app van Billy Bike. Voor woensdag 18 maart voer je '18MARCH' in, voor donderdag wordt dat '19MARCH', enzovoort. De actie duurt tot 3 april.
Jump
De elektrische Jump-fietsen van Uber zijn niet langer te gebruiken. In een mededeling aan de gebruikers zei Uber vorige week dat het "in verband met de uitzonderlijke omstandigheden" besloten heeft om tot nader order "Jump in Brussel te pauzeren". Uber verwijst naar de vraag van de Belgische regering om zoveel mogelijk thuis te blijven om de verspreiding van het coronavirus te vertragen.
Lime
Elektrische deelsteps van Lime rijden nergens in Europa en de VS meer rond. Vanwege de coronacrisis heeft het bedrijf zijn diensten voorlopig gepauzeerd. "We zetten onze Lime-diensten op pauze om er mee voor te zorgen dat de mensen rustig en veilig blijven", aldus Lime vorige week. Het bedrijf wil zo helpen om het coronavirus te bestrijden, dat "een ongeziene uitdaging betekent voor de steden en gemeenschappen overal ter wereld", en de gezondheidsvoorschriften van de landen in kwestie te respecteren.
Dott
De elektrische deelsteps van Dott blijven beschikbaar, maar hanteren "een minimale dienstverlening", zoals het bedrijf dat zelf omschrijft. De steps die nog in omloop zijn, zullen dagelijks worden schoongemaakt door medewerkers. Medische personeel kan de steps gratis gebruiken.
Felyx
En ook de elektrische deelscooters van Felyx rijden nog door de stad. Horeca en kleine ondernemers krijgen zelfs steun van het bedrijf, dat hen gratis gebruik laat maken van de scooters indien zij geraakt zijn door de crisis.
Scooty
Scooty, dat in Brussel elektrische scooters aanbiedt, handhaaft zijn dienstverlening. Het bedrijf zegt extra zorg te dragen voor zijn vloot zodat die beschikbaar blijft voor wie een noodzakelijke verplaatsing moet doen. Verder biedt ook Scooty zijn scooters gratis aan aan zorgpersoneel.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Mobiliteit , corona , coronacrisis , coronavirus , deelmobiliteit
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.