Van de 41.390 coronapremies die Brusselse zelfstandigen en KMO's hebben aangevraagd, werd 10,3 procent niet aanvaard. Er werd in totaal al voor bijna 125 miljoen euro aan hinderpremies toegekend.
Een op de tien Brusselse ondernemingen grijpt naast steunpremie
Brusselse zelfstandigen kunnen een hinderpremie van 4.000 euro aanvragen wanneer zij door de coronacrisis hun zaak hebben moeten sluiten. De premie is vooral bedoeld voor de horecasector en de reissector. Daarnaast hadden ondernemingen die een gevoelig omzetverlies kenden als gevolg van de coronacrisis recht op een forfaitaire premie van 2.000 euro.
Van de eerste premie, goed voor 4.000 euro, ontving het Brussels Gewest 20.342 aanvragen. Daarvan is het meerendeel - goed voor een totaalbedrag van 89,9 miljoen euro - ook effectief uitbetaald, zo blijkt uit cijfers die BRUZZ opvroeg bij het kabinet van bevoegd staatssecretaris Barbara Trachte (Ecolo). Slechts 449 bedrijven kregen rood licht, doorgaans omdat hun dossier onvolledig was. Veertien aanvragen worden nog onderzocht.
124,5 miljoen euro aan hinderpremies
Wat de forfaitaire premie van 2.000 euro betreft, klopten 21.048 ondernemingen aan voor financiële steun door de coronacrisis. Het departement Werk en Economie weigerde 3.599 dossiers, 17.239 aanvragen kregen wel een positief gevolg, goed voor een bedrag van 34,5 miljoen euro. Over 179 aanvragen is nog geen uitspraak.
In totaal reikte de Brusselse overheid zo al 124,5 miljoen euro uit aan hinderpremies. Dat is een pak minder dan in Vlaanderen, waar ruim 1,3 miljard euro werd besteed om de economische impact van de pandemie zachter te maken. Dat heeft te maken met een andere aanpak. Zo hebben Vlamingen ook recht op een compensatiepremie van 3.000 euro voor ondernemers die een omzetdaling van minstens 60 procent hadden.
Amper terugvorderingen
Daarnaast verkoos Vlaanderen om de premies snel uit te keren, waardoor nu dossier per dossier tegen het licht gehouden wordt. De krant De Standaard meldde vorige week al dat bijna 18 miljoen euro werd teruggevorderd. Het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen (Vlaio) maakt zich sterk dat er nog meer Vlaams belastinggeld terugkomt. "Het Brussels premiesysteem controleerde eerst, voordat de premie werd toegekend", zegt Trachtes woordvoerder. "Er moet daardoor amper Brussels geld teruggevraagd worden."
De Brusselse hinderpremie, komt nog bovenop het federale overbruggingsrecht: een premie van 1.291 euro voor zelfstandigen (1.614 voor wie een gezin heeft) die minstens zeven dagen op rij moeten stoppen met werken door de crisis.
Lees meer over: Brussel , Economie , Samenleving , hinderpremie coronavirus , Barbara Trachte
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.