Voor een eenpersoonskamer betaal je het meest in een Chirec-ziekenhuis. Dat blijkt uit de jaarlijkse ziekenhuisbarometer van de Christelijke Mutualiteit. Maar ook in andere Brusselse ziekenhuizen moet je vaak diep in de buidel tasten. "We stevenen af op een gezondheidszorg met twee snelheden."
Eenpersoonskamer duurst in Chirec-ziekenhuizen
Naar jaarlijkse gewoonte heeft de CM een vergelijking opgemaakt van de ereloonsupplementen in verschillende Belgische ziekenhuizen. Dat is het wat een arts mag vragen bovenop zijn of haar honorarium, omdat je in een eenpersoonskamer ligt. Opmerkelijk: in de tien top staan maar liefst vier Brusselse ziekenhuizen.
Chirec duurste
De Chirec-groep (Deltaziekenhuis, Sint-Anna Sint-Remi Ziekenhuis, Ziekenhuis Braine l'Alleud-Waterloo, Basiliek Ziekenhuis en het Medisch Centrum Edith Cavell) spant de kroon met een gemiddelde van 178 procent ereloonsupplement. Het ziekenhuis wenst niet te reageren op de resultaten van de barometer. (lees verder onder de grafiek).
Het meest voordelige Brusselse ziekenhuis is het UZ Brussel, met een gemiddelde van 93 procent. Ter vergelijking, in het AZ Oudenaarde, het goedkoopste ziekenhuis, betaal je een gemiddelde van 24 procent.
"In Brussel heb je veel ziekenhuizen op een kleine oppervlakte. Als één ziekenhuis de prijzen verhoogt, zal de rest geneigd zijn te volgen. Bovendien speelt het supplement een rol voor sommige artsen. Hoe hoger het ereloonsupplement, hoe hoger hun loon. Zij kunnen om die reden vaak van ziekenhuis veranderen," verklaart CM-voorzitter Luc Van Gorp.
Waar goedkoop bevallen?
De barometer vergelijkt ook de prijs van vijf verschillende ingrepen. Nemen we een bevalling, dan betaal je in een eenpersoonskamer het minste in het Sint-Pieterziekenhuis: 788 euro. In het duurste hospitaal, Ziekenhuis Saint-Luc, betaal je 2.957 euro (lees verder onder de grafiek).
De tarieven voor een opname in een tweepersoonskamer liggen gevoelig lager en liggen ook dichter bij elkaar. Je betaalt het minste in het Sint-Pieterziekenhuis (139 euro) en het meeste in het Ziekenhuis Saint-Luc (217 euro).
'Verbied ereloonsupplementen'
De CM roept op alle ereloonsupplementen te verbieden en ziekenhuizen voortaan anders te financieren. "Steeds meer stevenen we af op een gezondheidszorg met twee snelheden", zegt Van Gorp. "Wie zich een dure hospitalisatieverzekering kan veroorloven, krijgt de beste omkadering. Dat is een evolutie waar wij als gezondheidsfonds absoluut niet achter staan."
De CM baseert de cijfers op facturen van patiënten, met die kanttekening dat er voor de ingreep en hospitalisatie- en kamertype minstens 10 CM-leden opgenomen werden in 2017.
Lees meer over: Brussel , Economie , Christelijke Mutualiteit , ziekenhuis , ereloonsupplement
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.