Een vrouw die in Anderlecht een energiecontract bij Luminus wilde afsluiten, kreeg te horen dat dit niet mogelijk was. “Door de te hoge bescherming van de wanbetalers hebben we ons teruggetrokken uit Brussel”, zegt Luminus. Ook heel wat andere leveranciers mijden Brussel om die reden. Toch valt de factuur er lager uit dan in Vlaanderen.
Energieleveranciers mijden Brussel
Het was een vrouw uit Sint-Pieters-Leeuw die de kat de bel aanbond. Ze wilde een energiecontract voor haar appartement in Anderlecht ,maar kreeg nul op het rekest. Ze dient een klacht in bij Unia voor discriminatie, maar daar is geen sprake van, vindt Luminus. “We hebben het recht om onze diensten wel in het ene, en niet in het andere gewest aan te bieden”, zegt woordvoerder Nicolas De Bie. “In Brussel zijn we daar sinds begin dit jaar mee gestopt.”
13 leveranciers minder
"Brussel is een zeer, zeer moeilijke markt", zegt De Bie. "Je bent er als leverancier verplicht om een driejarig contract aan te bieden. Terwijl de klant elk moment kan opstappen. En dan is er de hoge bescherming van wanbetalers in Brussel (ingevoerd in 2007 door Eveline Huytebroeck van Ecolo, nvdr). Als je in Vlaanderen een contract met een wanbetaler wil stopzetten, duurt dat zo’n twee maanden. In Brussel gaat dat via de vrederechter, en duurt dat meer dan een jaar. En al die tijd moeten wij de distributiebijdrage en taksen die via de factuur geïnd worden, voorschieten", aldus De Bie.
Luminus is niet de enige leverancier die er zo over denkt. Ook bij Eneco zijn gelijkaardige argumenten te horen. In totaal zijn er in Brussel zo maar 7 leveranciers actief, terwijl dat er in Vlaanderen 20 zijn.
Brussel goedkoper
De energieleveranciers die wel in Brussel actief zijn, erkennen de moeilijkere Brusselse context. “Maar wij willen toch nationaal actief zijn”, zegt de woordvoerder van Engie Electrabel. “Wij sluiten niemand uit.” Ook Lampiris denkt zo, maar geeft toe dat het voor kleinere leveranciers wellicht moeilijker is. “Wij hebben 700.000 klanten”, klinkt het, “dan is een klein percentage wanbetalers in Brussel nog te dragen.”
Wie ten slotte denkt dat de verminderde concurrentie in Brussel tot hogere prijzen leidt, denkt verkeerd. Zo kost een Easy Fixed van Electrabel in Gent 925 euro, en in Brussel-Stad maar 734 euro per jaar. ““Energie maakt maar één vierde van de factuur uit”, verklaart de woordvoerder van Electrabel. “De rest zijn taksen en heffingen voor de distributiebeheerder, bijvoorbeeld rond groene stroomverplichtingen. En die verschillen per gewest.” Kortom: in Brussel wordt je minder belast via je energiefactuur, dan in Vlaanderen.
Lees meer over: Brussel , Economie , electriciteit , wanbetalers , sociale bescherming
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.