Het Gewest heeft 107 miljoen euro vrijgemaakt om bedrijven te steunen die het zwaarst getroffen zijn door de energiecrisis en die actief zijn in energiegevoelige sectoren. Dat maakte de Brusselse staatssecretatis voor Economische Transitie Barbara Trachte maandag bekend. Zo’n 39 000 bedrijven komen in aanmerking.
Energiepremie voor Brusselse bedrijven vanaf maandag beschikbaar
Bedrijven kunnen vanaf maandag om 14.00 uur een aanvraag voor de compenserende energiepremie indienen op het digitale platform https://primesenergie.brussels. Het is toegankelijk voor bedrijven die hun facturen voor de jaren 2021 en 2022 volledig hebben.
Deze compensatiepremie is het resultaat van een breed overleg met de sociale partners, de energieleveranciers, Sibelga, Brussel Economie en Werkgelegenheid en 1819.Brussels. Voor de identificatie van de ‘energiegevoelige’ economische sectoren heeft de regering zich gebaseerd op een studie van BISA, die gebruik heeft gemaakt van een methode van het Planbureau.
Het is de BTW NACE-code van een onderneming die bepaalt of die in aanmerking komt voor de steunmaatregel. De NACE-codes zijn officiële Europese codes die de activiteiten van bedrijven omschrijvingen. Volgens Trachte gaat het in totaal om ongeveer 39.000 bedrijven.
Ook de omzet van de onderneming in 2022 is van belang om in aanmerking te komen. Die moet ten minste 50.000 euro bedragen indien de onderneming één vestiging heeft (75.000 euro indien er twee vestigingen zijn en 100.000 euro indien er ten minste drie vestigingen zijn).
Het bedrag van de premie zal gelijk zijn aan 30% van de extra gas- en elektriciteitskosten die in 2022 worden gemaakt ten opzichte van 2021, met een plafond van 50.000 euro als de onderneming actief is in een zogenaamde energiegevoelige sector of 100.000 euro als de onderneming actief is in een zogenaamde zeer energiegevoelige sector. Om de premie aan te vragen moet een bedrijf beschikken over facturen voor het jaar 2021 en facturen voor het gehele jaar 2022 voor gas en/of elektriciteit voor alle vestigingen.
Lees meer over: Brussel , Economie , Barbara Trachte , energiepremie , brusselse bedrijven , energiegevoelige sectoren , econmischte transitie , Sibelga , planbureau , energiecrisis