Lockdown coronavirus: het Europees Parlement, bijna leeg

| Lockdown coronavirus: het Europees Parlement, bijna leeg.

Europarlementariërs in verzet tegen massaal ontslag van cateringpersoneel

TDN
© BRUZZ
18/12/2020

De cateraar van het Europees Parlement zet 60 medewerkers op straat. Bijna 300 Europarlementariërs zijn in actie gekomen om dit ontslag te voorkomen. "Sommige van deze mensen koken al decennialang voor ons", aldus Europees parlementslid Agnes Jongerius van de Nederlandse PvdA. "We kunnen hen vlak voor het nieuwe jaar toch niet in onzekerheid storten."

Door de coronacrisis vinden dit jaar heel wat vergaderingen, commissies en andere zittingen in het Europees Parlement niet fysiek plaats. Op een enkeling na zijn de Europese halfronden in Brussel leeg. Dat heeft ook nefaste gevolgen voor de talrijke restaurants en barretjes in het Parlement. Sinds oktober zijn die ook verplicht gesloten.

60 cateringmedewerkers op straat

Toch hielden de koks van het Europees Parlement zich tijdens de twee coronagolven nuttig bezig, onder meer door maaltijden te bereiden voor Brusselse daklozen. De verbazing was dan ook groot wanneer de Europese Commissie plots de openbare aanbesteding voor de catering had geannuleerd. Vakbonden maakten gewag van jobverlies voor 400 mensen.

De beslissing heeft als gevolg dat de catering - in handen van twee bedrijven - wordt opgeschort. De impact voor cateringbedrijf Compass Group is enorm. Van de in totaal 80 medewerkers staan er vanaf 1 januari 2021 60 op straat. De maatregel geldt minstens tot 1 september 2021. De Commissie geeft aan dat ze wil nadenken over de toekomst van haar cateringactiviteiten.

We kunnen deze mensen, die ons dag en nacht hebben ondersteund, niet in de steek laten

Europarlementslid Agnes Jongerius

De beslissing zette kwaad bloed bij enkele Europarlementariërs, zeker nadat secretaris-generaal Klaus Welle in BRUZZ aangaf solidair te willen zijn met de stad Brussel. "We vragen de duizenden Europese bedrijven om hun werknemers tijdens deze crisis aan boord te houden. Welk signaal geven we dan als we zelf 80 procent van ons cateringpersoneel ontslaan om onduidelijke redenen?", schrijft Jongerius in een brief aan Welle.

Zelf in dienst nemen

"Het Europees Parlement had een overschot op haar begroting van 140 miljoen euro alleen al het afgelopen jaar, vanwege verminderde uitgaven door de coronacrisis. Er is dus geen enkele budgettaire noodzaak om de medewerkers in de catering in onzekerheid onder te dompelen, zo vlak voor de feestdagen", gaat de socialiste voort. Ze krijgt bijval van meer dan 300 Europarlementariërs, onder wie de Belgische politici Kathleen van Brempt (SP.A), Marc Botenga (PTB), Cindy Franssen (CD&V) en Marc Tarabella (PS).

"We kunnen deze mensen, die ons dag en nacht hebben ondersteund, niet in de steek laten", besluit de PvdA- politica. Jongerius stelt voor om de cateringmedewerkers in dienst te nemen bij het Parlement zelf, om het ontslag te voorkomen. David Sassoli, de voorzitter ven het Europees Parlement, heeft laten weten naar oplossingen te willen kijken voor het personeel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Economie , Europees Parlement cateraar , Agnes Jongerius

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni