Klimaatactiegroep Extinction Rebellion (XR) gaat op donderdag 1 april enkele financiële instellingen in Brussel bezetten. Dat deelt de organisatie dinsdag mee. Doel is de negatieve impact aan de kaak te stellen die het financiële systeem zou hebben op ons milieu en op de levensomstandigheden van bepaalde bevolkingsgroepen.
Extinction Rebellion wil op donderdag 1 april financiële instellingen bezetten
De actie in Brussel is onderdeel van een reeks internationale acties onder de noemer 'Money Rebellion'.
"De financiële en banksector is het hart van een toxisch cultureel, economisch, sociaal en politiek systeem", zegt Simon Heijens, woordvoerder van XR. "Dit systeem, gebaseerd op een wedloop naar winst en groei, vernietigt ecosystemen en verslechtert de levensomstandigheden van vele bevolkingsgroepen. Hier moet dringend een einde aan komen", luidt het persbericht nog.
Concreet roept XR op om deel te nemen aan de actie door donderdag om 11 uur naar de voetgangerszone in het centrum van Brussel te komen. Daar moeten actievoerders wachten op instructies via een Telegram-kanaal dat voor de actie in het leven is geroepen.
Financieel leven stil leggen
XR verduidelijkt dat het rekent op "enkele honderden" deelnemers. Welke instellingen er precies zullen bezet worden, kan de organisatie niet kwijt, wel dat ze "belangrijke plaatsen van financiële instellingen" viseert en dat het doel is om "het financieel leven stil te leggen".
Welk alternatief XR vooropstelt voor het huidige systeem? "Vanwege de ingrijpende maatregelen die nodig zijn om de klimaatverandering aan te pakken, geloven we dat een echt democratisch proces nodig is", zegt de XR-woordvoerder. "We geloven in een systeem van burgerraden, die weliswaar door experts geadviseerd worden. Zij kunnen beslissen over regels voor het financiële systeem regels, zodat er een systeem komt dat de energietransitie op een democratische manier verwezenlijkt."
Op kortere termijn eist XR dat de financiële instellingen meer transparantie tentoonspreiden. "Er is veel niet geweten, maar af en toe raakt iets bekend. Vele instellingen geven nog steeds niet vrij welke CO2-uitstoot verbonden is aan hun activiteiten. Daarnaast moeten investeringen stoppen in wat wij 'ecocide' noemen (de grootschalige vernietiging en beschadiging van ecosystemen, nvdr.)."
Lees meer over: Brussel , Economie , extinction rebellion , financiële instellingen , protest