FDF-schepen koopt Ultieme Hallucinatie
Lees ook: Ultieme Hallucinatie is dicht
Het befaamde café-restaurant De Ultieme Hallucinatie aan de Koningsstraat 316 staat al drie jaar leeg. Eind 2009 ging het dicht, nadat eigenaar Fred Dericks aan een slepende ziekte was overleden. Samen met zijn echtgenote Kriz (echte naam Christiana, red.) Haepers had hij zijn hart en ziel gegeven aan het etablissement.
Het herenhuis, 1.600 vierkante meter groot, werd opgetrokken in het tweede kwart van de 19de eeuw in neoklassieke stijl. In 1904 gaf eigenaar Cohn-Donnay de opdracht aan architect Paul Hamesse (1877 - 1956) zijn woning een geometrische art-nouveaustijl te geven. Daarin slaagde hij op meesterlijke wijze.
Op 18 december 1981, na een grondige opknap- en restauratiebeurt, deden Dericks en Haepers de deuren open van "De Ultieme Hallucinatie". De Ultieme Hallucinatie was een Vlaams café, maar trok een heel internationaal publiek.
50 overdekte parkeerplaatsen
Een paar weken geleden is de verkoop definitief afgerond. De Schaarbeekse schepen van Bevolking Sait Köse (FDF), Belg van Turkse origine, kocht het pand over, schrijft La Dernière Heure.
De verkoopprijs bedraagt 2,5 miljoen euro, vernam brusselnieuws.be van Haepers' zaakvoerder. In dat bedrag zit zowel de aankoop van het pand zelf als de overname van het handelsfonds (50.000 euro) en aankoop van een garage met 50 overdekte parkeerplaatsen in de nabijgelegen Cornet de Grezstraat inbegrepen. De originele vraagprijs was nochtans 3 miljoen euro. In het Eén-programma 'Huis te Koop' werd in 2009 alleen al de inboedel geschat op 3 miljoen euro. Toch sleepte de verkoop jaren aan.
Bedoeling is om eind dit jaar het etablissement te heropenen. In eerste instantie verandert er weinig aan het beschermde interieur. Net als vroeger wordt in de Ultieme Hallucinatie op de gelijkvloerse en op de eerste verdieping een restaurant uitgebaat. Een deel van de ruimte kan ook voor banketten of persconferenties gehuurd worden. Een tiental personeelsleden worden aangeworven, onder wie een deel vroeger al in de Ultieme werkte.
Het bestaande appartement op de tweede en - als enige - niet-beschermde verdieping wordt verbouwd tot een viertal luxe-appartementen voor kort verblijf, met als doelpubliek Europese ambtenaren.
Vlaams Huis
Het zijn niet de eerste stappen van schepen Köse in de zakenwereld. Tot voor kort was hij eigenaar van een bouwbedrijf, maar daaruit trok hij zich terug. Samen met zijn echtgenote baat hij een Turks theesalon uit op de Haachtsesteenweg. Hij wil zich nu, naast zijn politieke carrière, naar verluidt volledig toeleggen op de uitbating van De Ultieme Hallucinatie. Köse bekleedt de vijfde plaats op de Lijst van burgemeester Clerfayt voor de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober.
Aan de voormalige eigenares heeft Köse gezegd dat hij de naam Ultieme Hallucinatie zal behouden.
Dat het etablissement in handen valt van een FDF-schepen is enigszins ironisch. Fred Dericks stond bekend als Vlaamsgezind. Bij de Gewestverkiezingen van 2009 kwam hij op voor Lijst Dedecker (LDD). Fred Dericks hoopte aan het eind van zijn leven dat de Vlaamse overheid het gebouw zou kopen om er een Vlaams Huis van te maken. Haepers en haar zaakvoerder zijn in elk geval opgelucht dat ze de pagina eindelijk kunnen omdraaien.
Niet van een leien dakje
Door de leegstand na het overlijden van Fred Dericks zakte de waarde van het handelsfonds. Niemand leek bereid 3 miljoen euro neer te tellen. Toen er een jaar geleden dan toch twee andere kandidaat-kopers opdoken, haakten die op het laatste nippertje af. Een van de twee, zaakvoerder Didier Thiry van Stone Invest, heeft zelfs de verkoopsovereenkomst ondertekend. De verkoopakte werd echter nooit afgerond. Daarover loopt nu een rechtszaak. Stone Invest heeft heel wat horeca-etablissementen in de portefeuille, onder meer het Chalet Robinson in het Ter Kamerenbos.
Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Economie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.