autoverkeer mobiliteit files luchtkwaliteit luchtvervuiling CO2

| Ook aan de verkeersknoop wordt nu maanden niks gedaan.

Federale stilstand: de vier problemen voor Brussel

BVR
21/12/2018

Na de exit van de N-VA gaat de federale regering in lopende zaken. Dat dit labiele klimaat niet goed is voor bedrijven, is bekend. Maar welke gevolgen heeft dit nu concreet voor Brussel? Jan De Brabanter van het Brussels ondernemersverbond Beci ziet vier hete hangijzers.

“Er zijn de nationale problemen", zegt De Brabanter, "zoals het energiedossier en de aanpak van de Brexit. Dat zijn dossiers waar nu geen concrete stappen in worden gezet."

Daarnaast zijn er ook gevolgen voor de Brusselaars in het bijzonder.

1. Mobiliteitsbudget

De Brabanter: “Voor de Brusselse ondernemers is het mobiliteitsprobleem top of the list. Het mobiliteitsbudget kon daar deels soelaas in bieden, met een nadruk op carpoolen, en het verminderen van het aantal bedrijfswagens ten voordele van een multimodale oplossing. Het is een basis die ondernemingen toelaat om de rekeningen te maken, en te zien wat mogelijk is."

"Maar er moeten nog zaken door het parlement goedgekeurd worden om die maatregelen concreet vorm te geven. Een wisselende meerderheid kan, maar de andere partijen zullen daar natuurlijk munt uit willen slaan, door elementen uit hun programma voor te dragen."

2. Communautaire vrede

De Brabanter: “De taalbarometer toonde recent nog aan dat de communautaire spanningen in Brussel wegebben. Nederlandstaligen maken niet altijd meer een punt van het Nederlands in de openbare ruimte, en ook Franstaligen zijn meer bereid tot het Nederlands. En er is een opening naar tweetalig onderwijs."

"Maar als de communautaire spanningen op federaal vlak oplopen, zal dat de paisibele ententes hier mogelijk bedreigen. Het zal consequenties hebben voor de verhoudingen binnen Brussel, en de Brusselse regeringsvorming mogelijk bemoeilijken.”

3. Werkloosheid

De Brabanter: “De meest ingrijpende maatregelen van de arbeidsdeal, zoals het invoeren van degressieve werkloosheidsuitkeringen, staan nu on hold. Omgekeerd: als de taxshift (met een RSZ-korting en lagere vennootschapsbelasting, red.) in het gedrang komt, kan dat een impact hebben op de aanwervingen door Brusselse bedrijven. Sowieso is de weg die we ingeslagen waren voor de economische relance nu geblokkeerd. Een weg die gevolgd moet worden om de werkloosheid in Brussel onder de tien procent te krijgen."

4. GEN

De Brabanter: “Ook het interregionaal overleg valt weg. Daardoor komt bijvoorbeeld het Gewestelijk Expressnet opnieuw on hold te staan. We gaan naar een periode van maandenlang immobilisme.”

Toch wil De Brabanter niet naar vervroegde verkiezingen. “Laat ons in godsnaam geen verkiezingen op korte termijn organiseren, en die zoals gepland in mei houden. Met een duidelijke inhoud, over de prioriteiten die de ondernemingen maar ook de werknemers aanbelangen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Economie , GEN , Brusselse regering

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni