Heel wat advertenties voor kapper aan huis: 'Dit is niet de bedoeling'

Godfried Roelant
© BRUZZ
06/01/2021
Updated: 06/01/2021 16.56u

Op sociale media bieden tal van kappers in Brussel hun diensten aan om bij mensen thuis hun haren te knippen. Kappersfederatie Coiffure.org heeft daar begrip voor, maar steunt het initiatief niet. “We proberen langs verschillende wegen kappers duidelijk te maken dat het niet de bedoeling kan zijn om de coronaregels niet na te leven,” zegt Mitch Mues van Coiffure.org.

Kappers behoren tot de niet-essentiële contactberoepen, waardoor zij in de lockdown hun activiteiten niet kunnen uitoefenen. Verschillende onder hen proberen de grote verliezen door de coronacrisis voor een deel goed te maken door hun klanten thuis van een frisse snit te voorzien. Daarvoor doen ze onder meer beroep op sociale media. Zo verschijnen op het commerciële platform Marketplace van Facebook tal van advertenties van kappers die bereid zijn om aan huis te knippen.

'Te weinig steun vanuit de overheid'

Kappersfederatie Coiffure.org heeft daar begrip voor, maar steunt het initiatief niet. “De coronacrisis hakt er bij de kappers hard in. Er is weinig perspectief en vanuit de overheid worden zij in de steek gelaten. Dus ergens is het logisch dat zij zelf op zoek gaan naar oplossingen. Maar toch vragen wij de kappers telkens met aandrang om de coronaregels na te leven. Die boodschap wordt ook via nieuwsbrieven verspreid” zegt communicatieverantwoordelijke Mitch Mues.

Opvallend zijn ook de lage prijzen die online aan de knipbeurten gekoppeld worden. Al is dat voor Mues minder een verrassing. “Ook zonder corona merk je dat er kappers zijn die voor heel lage bedragen hun werk doen. We noemen dat de 10-eurokappers. Dat is nefast voor de sector, maar moeilijk om iets aan te veranderen. Soms is daar zwartwerk mee gemoeid, en dat keuren wij uiteraard af”, aldus Mues nog.

Marketplace kappers aan huis

Kapperbeurt aan huis, aangeboden op Marketplace op Facebook.

'Tijdelijke oplossing'

Kapster Virginie De Coninck van salon ‘Mon Coiffeur Tout simplement’ gaat niet aan huis knippen. “Maar ik zou zeker werk hebben, want ik heb een waslijst aan klanten die me vragen om langs te komen.” Uit principe houdt ze deuren dicht, maar dat wil niet zeggen dat ook zij niet lijdt onder de lockdown. Om de financiële put te dempen krijgt ze hulp van haar familie. Daardoor kan ze overleven, maar ze beseft maar al te goed dat niet iedereen zoveel geluk heeft.

"Er is te weinig steun, zeker vanuit het Brussels Gewest."

Virginie De Coninck, kapster

“Het is tegen alle gezondheidsvoorschriften in. Maar ik kan wel begrijpen dat sommige collega’s geen andere uitweg meer zien,” is De Coninck begripvol. “De overheid laat ons simpelweg in de steek en voor velen is het overbruggingsrecht niet voldoende om de kosten te dekken. Er is te weinig steun, zeker vanuit het Brussels Gewest. Dat zal een tandje moeten bijsteken om een waterval aan faillissementen af te wenden.”

De Coninck vindt het gebruik van online platformen door kappers wel een groot risico. “Dat is je echt volledig blootstellen en vergroot de kans op een boete natuurlijk enorm. Het lijkt me dus niet zo slim.” Over de lage prijzen die aan de knipbeurten kleven maakt ze zich weinig zorgen. “Het kan zeker dat sommige klanten overstappen. Maar voor de meeste mensen is dit een tijdelijke oplossing. Die zullen in de toekomst terugkeren naar het salon dat voor hen vertrouwd aanvoelt.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Economie , Samenleving , kappersfederatie Coiffure.org , coronacrisis , thuisbezoek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni