Voor het eerst prijkt het beroep van huisarts op de Brusselse lijst van knelpuntberoepen. Die lijst werkt onder andere als richtlijn om aan te geven bij welke beroepsopleidingen een werkzoekende zijn uitkering mag behouden.
Huisarts is voor het eerst een knelpuntberoep
Elk jaar publiceert het Brussels Observatorium voor de Werkgelegenheid, een onderdeel van Actiris, een lijst met knelpuntberoepen. In totaal staan er dit jaar 100 functies op de lijst. Dat zijn er meer dan vorig jaar, toen er 93 beroepen werden aangeduid.
Dat betekent niet noodzakelijk dat er ook meer mensen worden gezocht. Het kan ook te maken hebben met een verdere specificering van het type beroep, zegt woordvoerder van Actiris, Jan Gatz. Vooral in de informatica zijn er nieuwe beroepsgroepen aangeduid, zoals netwerkarchitect of databaseadministrator.
Drie trends
Globaal zijn er drie trends aan te duiden, zegt Gatz. Er wordt een groot aantal mensen gezocht binnen technische functies, zoals ingenieur, programmeur of it-specialist. "Ook zoeken we mensen in wat de 'silver economy' wordt genoemd: beroepen die samenhangen met een ouder wordende bevolking, zoals verpleegkundige," zegt Gatz.
Tot slot noemt hij het lerarentekort. Het beroep van leerkracht in zowel lager- als secundair onderwijs staat al jaren op de lijst met knelpuntberoepen. Niet het tekort aan geschikte mensen, maar de arbeidsomstandigheden wordt aangeduid als reden voor het openblijven van de functies.
Huisarts voor het eerst op de lijst
Het beroep van huisarts belandde dit jaar voor het eerst op de lijst. Het gaat echter maar om een beperkt aantal niet-ingevulde vacatures, nuanceert Gatz, die op dit moment nog wacht op de achtergrondstudie. “Heeft het tekort te maken met een verouderende beroepsgroep? We weten het niet. Eerst moeten we gaan praten met de specialisten uit het veld, voor we de analyse naar buiten kunnen brengen.”
BRUZZ ging langs bij een Brusselse huisarts, die zijn eigen visie heeft: (lees verder onder de video)
Actiris kijkt bij het opstellen van de lijst onder andere naar het aantal functies dat openstaat en hoe lang het duurt om daar personen voor te vinden. Naast die analyse vindt ook een overleg met brancheorganisaties plaats, waarbij werkgevers kunnen aangeven binnen welke functies ze moeilijk iemand vinden.
Drie redenen
Actiris duidt drie oorzaken aan voor het openblijven van een vacature. Er kan een algemeen gebrek zijn aan geschikte personen, bijvoorbeeld omdat er te weinig studenten zijn uitgestroomd. Ook kan er een gebrek zijn aan personen met de juiste ervaring of diploma’s. Tot slot kunnen de arbeidsomstandigheden een drempel zijn. “We zien bijvoorbeeld dat het beroep van vrachtwagenchauffeur aan al die criteria voldoet: er zijn weinig mensen met het geschikte rijbewijs, er zijn niet genoeg personen en de werkuren zijn niet voor iedereen weggelegd, met lange periodes weg van huis,” legt Gatz uit.
Binnen een paar dagen wordt de lijst nog verfijnd. In overleg met de beroepsopleidingen wordt dan beslist voor welke opleidingen mensen met een werkloosheidsuitkering een vrijstelling krijgen. Werkzoekenden kunnen zich dan in september voor bepaalde studies inschrijven zonder hun uitkering te verliezen.
Lees meer over: Brussel , Economie , Actiris , tewerkstelling , knelpuntenberoepen
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.