Interbeton, bekend van de betontoren langs het kanaal, wil zijn bedrijfsgebouw met de grond gelijkmaken. In de plaats komt een grotere constructie die gedeeld wordt met een crèche, sportzaal of andere stadsinfrastructuur.
Interbeton wil gebouwen delen met crèche of sportzaal
Lees ook: Uitgelicht: Industrie vreest verhipping
Interbeton, inmiddels onderdeel van de groep Heidelberg Cement, is al ruim vijftig jaar aanwezig in het Vergotedok. De kanaalzone is momenteel echter in volle verandering. Het Brussels Gewest heeft ervoor gekozen om van het gebied een stedelijke mix van wonen, vrije tijd en economische activiteit te maken en nam daarvoor de Franse architect Alexandre Chemetoff onder de arm.
De talrijk aanwezige bouwbedrijven is intussen de wacht aangezet: ofwel moderniseren ofwel vertrekken. Zo ook Interbeton. Het bedrijf heeft te horen gekregen dat zijn betontoren de buurt stoort. Met name de promotoren van het UP-site-flatgebouw hebben erop aangedrongen dat de toren aangepakt wordt.
Bij Interbeton heeft men de boodschap begrepen: “Als wij hier willen voortwerken, en dat willen we heel graag, kunnen we dat niet meer doen zoals 25 jaar geleden,” zegt manager Thierry De Bonnet.
Interbeton gaat dan ook zijn hele site langs het kanaal hertekenen en heeft daartoe een wedstrijd gelanceerd onder studenten van de Brusselse architectuuropleidingen, met name Luca, Loci, VUB, ULB en La Cambre Horta.
Oude dame sexy maken
Eerst en vooral moeten ze de betontoren beter integreren in het stadsbeeld, bijvoorbeeld met een artistieke aankleding. De Bonnet: “Ik vind onze toren mooi, maar ik kan me voorstellen dat anderen er anders over denken. Het is een oude dame. Ze moet opnieuw sexy worden.” Voorts moeten de studenten manieren verzinnen om de geluids- en stofoverlast van het betonbedrijf te beperken. “Wij beantwoorden wel aan alle normen, maar het kan beter,” zegt De Bonnet.
De derde opdracht is om het kantoorgebouw te hertekenen. “Ons gebouw heeft een vloeroppervlakte van 800 vierkante meter. Nu de hoofdzetel verplaatst is, is het te groot geworden. We hebben genoeg met de helft.”
Daarom wil Interbeton het afbreken. “In de plaats gaan we een groter gebouw neerzetten, van bijvoorbeeld 1.600 vierkante meter. Wij zullen maar een klein deel gebruiken. De rest kan een andere rol hebben, een crèche bijvoorbeeld, of een sportzaal. Als de functies goed gescheiden worden, is er veel mogelijk. Aan de architectuurstudenten vragen we om de noden van de buurt in kaart te brengen en ideeën te lanceren.”
Een jury, met onder meer de bouwmeester en kanaalplanner Chemetoff, zal het beste idee kiezen.
De Bonnet verzekert dat het voorstel uitgevoerd wordt. “De wedstrijd moet volgend jaar in juni afgerond zijn. Ten laatste in 2016 willen we met de werken beginnen. Het budget is al vrijgemaakt.”
De huidige concessie van Interbeton aan het kanaal loopt tot 2026. De Bonnet wil met de haven wel de afspraak maken dat het betonbedrijf zeker in het Vergotedok zal kunnen blijven tot de nieuwe investeringen afgeschreven zijn. “Voor ons is deze plek van strategisch belang. Tachtig procent van ons materiaal, 370.000 ton per jaar, komt via het water hartje Brussel in. Op die manier ontlasten wij de stad van een deel van het zware vrachtverkeer.”
Lees meer over: Economie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.