De kranten De Tijd en L'Echo voeren halftijds technische werkloosheid in voor de afdelingen die het zwaarst getroffen zijn door de coronacrisis. Ook de uitgevers van Le Soir, La Libre en La Dernière Heure nemen maatregelen.
Krant De Tijd schakelt deels over op technische werkloosheid
Ook de pers voelt de impact van de coronacrisis. Het aantal advertenties loopt deze dagen drastisch terug. En advertenties maken een aanzienlijk deel uit van de inkomsten van dagbladen als De Tijd en L'Echo, waarvan de redacties op Thurn & Taxis is gevestigd.
De directie van uitgever Mediafin heeft dan ook aan een aantal werknemers gevraagd om halftijds in technische werkloosheid te gaan, minstens tot 5 april. Het betreft vooral mensen uit de – omvangrijke – commerciële diensten, maar ook enkele redactieleden, zoals journalisten die video’s maken.
Het bedrijf garandeert de getroffen personeelsleden wel een inkomen dat 80 procent van het bruttoloon bedraagt.
Binnen de ondernemingsraad werd ook gediscussieerd over een vrijwillige solidariteitsbijdrage van 5 procent voor wie nog voltijds blijft werken, vertelt CEO Frederik Delaplace aan BRUZZ. "Maar die maatregel is op dit moment niet aan de orde."
Franstalige kranten
Ook aan Franstalige kant wordt de tering naar de nering gezet. Uitgever IPM kondigde volgens de Franstalige journalistenbond AJP vrijdag maatregelen aan. Journalisten werken de komende maanden vier vijfde, op enkele uitzonderingen na die volledig of halftijds werkloos zijn.
Vrijdag raakte al bekend dat uitgever Rossel volgens de AJP aan journalisten heeft gevraagd om 7,5 procent van hun salaris af te staan aan personeelsleden in tijdelijke werkloosheid.
Lees meer over: Brussel , Economie , coronavirus , de tijd
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.