De afgelopen veiligheidsraad legde de evenementensector strenge restricties op voor het organiseren van optredens. Nu de eerste golf van 'ontslagen' zich in de sector aftekent, trekt die met een open brief dubbel zo hard aan de alarmbel. "Stop met ons als onwetende onnozelaars te behandelen", vraagt het Live Sector Overleg.
Livesector vraagt in open brief om misgelopen bedragen meteen in fonds te storten
Vorige week besliste de veiligheidsraad, na het stijgen van de coronacijfers, om de riem weer aan te halen. Bij de nieuwe verstrengde maatregelen hoorde een mondmaskerplicht op openbare plaatsen, meer verantwoordelijkheid en beslissingsvrijheid voor lokale overheden en een beperking van het aantal bezoekers van evenementen in openlucht tot 200 mensen.
Sommige huizen kunnen de maatregelen ternauwerdood handhaven - zo kan de KVS eind deze maand met een uitzonderlijk openluchtprogramma opstarten - anderen kunnen hun normale inkomsten op geen enkele manier compenseren. Zo blijven grote concertzalen Vorst Nationaal en de AB noodgewongen dicht, aangezien er geen manier is om hun normale publiek volgens de maatregelen te ontvangen.
The first to go
Gisteren liet de AB weten dat ze 200 externe medewerkers definitief laat gaan. In de culturele sector is het gebruikelijk om deels zonder vaste contracten te werken, en mensen uit te betalen als zelfstandigen of onder interimcontracten. Die medewerkers kunnen dus ook niet terugvallen op een werkloosheidsuitkering, en hebben geen zicht op andere jobs in hun sector. Zij zijn dus de eerste duidelijke slachtoffers van de coronacrisis in de evenementensector. Met het vooruitzicht op een onvoorspelbare tweede golf, en het ontbreken van een vaccin, dreigt nu ook het failliet van de grotere spelers in de sector.
Voor onze sector is de klok gestopt met tikken. De bom gaat ontploffen.
Eerder dit jaar werd al het Live 2020-fonds opgestart, in samenwerking met de Koning Boudewijnstichting. Daarbij kan vanaf september iedereen werkzaam in de sector een dossier inleveren om ondersteuning te vragen. Omwille van de uitzichtloze situatie, stelde het Live sector Overleg een urgente en lange open brief op. De brief vraagt onder andere aan de overheden om de geleden verliezen te compenseren en door te storten naar het fonds.
Lees meer over: Brussel , Economie , Cultuurnieuws , cultuursector , besparingen cultuursector
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.