De Brusselse gemeenten en energiebeheerder Sibelga zijn woensdag tot een akkoord gekomen over energiebesparende maatregelen. Die gaan over de openbare verlichting van de gemeenten tijdens de winterperiode.
Minder straatverlichting tijdens winterperiode om energie te besparen
In totaal kwamen er drie akkoorden uit de bus. Zo zal de straatverlichting van 1 oktober tot en met 31 maart een half uur voor zonsopkomst al worden gedoofd. Dat zou volgens Sibelga 1.000 megawattuur of 235.000 euro besparen. In dezelfde periode zal de straatverlichting die op LED-lampen werkt na 22 uur met 20 procent gedimd worden. Volgens Sibelga is dat goed voor een besparing van 480 megawattuur of 112.000 euro. Dat zou geen noemenswaardige veiligheidsrisico’s met zich meebrengen, maar de gemeenten kunnen individueel beslissen om op gevaarlijke kruispunten een uitzondering te maken.
Tijdens de kerstperiode zal de kerstverlichting minder lang branden. Tussen 8 december en 8 januari zal de verlichting tussen 16.30 uur en 23 uur branden. In vorige jaren liep de periode tussen 1 december en 15 januari en werd de verlichting gedoofd om half 1 's nachts. Op 24 december en op 31 december zal de kerstverlichting de hele nacht aan blijven. Voor kerstevenementen zoals Winterpret in Brussel-Stad wordt een uitzondering gemaakt.
Over de verlichting van officiële gemeentelijke gebouwen, zoals bijvoorbeeld een gemeentehuis, werden nog geen afspraken gemaakt. Daarvoor moeten de gemeenten nog overeenkomen welke gebouwen niet verlicht zullen worden.
Ook over parken die bijvoorbeeld 's nachts gesloten zijn maar toch verlicht worden, zijn er nog geen afspraken. Daarvoor moet Sibelga nog samenzitten met de bevoegde instanties Brussel Mobiliteit en Brussel Leefmilieu.
Lees meer over: Brussel , Economie , energiecrisis , Sibelga