Miniatuurpark Mini-Europa kondigt aan dat het op 31 december van dit jaar zal sluiten. Het bedrijf haalt de impact van de coronacrisis en het uitblijven van een nieuwe huurovereenkomst met de stad Brussel aan als voornaamste redenen. Volgens burgemeester Philippe Close (PS) lag er nochtans een billijke deal klaar.
Mini-Europa sluit eind dit jaar: 'Stad vraagt 100.000 euro meer huur'
Dat de coronacrisis erin hakte bij Mini-Europa, zei gedelegeerd bestuurder Thierry Meeùs vorige maand al. In plaats van de 400.000 bezoekers die normaal per jaar komen, rekende hij dit jaar op slechts 100.000. Meeùs noemt het uitblijven van een akkoord over een vierde verlenging van het contract met Brussels Expo echter als doorslaggevende reden voor de sluiting.
"Mini-Europa had een groot investeringsplan voorgesteld binnen het Neo-kader," aldus Meeùs. "De huidige omstandigheden en de coronacrisis die het bedrijf, net als de hele toeristische sector, hard treft, hebben ertoe geleid dat Mini-Europa geen andere keuze heeft dan de intentie aan te kondigen om haar activiteiten op 31 december 2020 stop te zetten."
“We betreuren deze situatie voor het personeel dat ons al zo lang trouw bleef, 31 jaar voor sommigen, en we danken hen van harte voor al hun werk in de afgelopen jaren,” aldus de bestuurder.
Sloopvergunning was er al
Het slechte nieuws hing al even in de lucht. De problemen rondom de verlenging van de huurovereenkomst liepen al een tijd. Die was noodzakelijk in afwachting van een integratie in het Neo-project. Eind vorig jaar vroeg Meeùs al een sloopvergunning aan, omdat er onduidelijkheid was over de periode tussen het aflopen van het huurcontract met de stad aan het eind van dit jaar en het begin van het Neo-project. Mini-Europa was opgenomen in de plannen van Neo, maar die bouwplannen lopen vertraging op.
De stad Brussel, verantwoordelijk voor die huurovereenkomst, herhaalde vorige maand echter positief te staan tegenover het voortbestaan van Mini-Europa. In een reactie aan BRUZZ zegt Maïté van Rampelbergh, woordvoerster van Brussels burgemeester Philippe Close (PS), dat er ook een heel billijke deal op tafel lag voor een termijn van tien jaar.
De huurovereenkomst dateerde uit 1989 en was naar huidige normen niet meer correct.
Mini-Europa wenste vooral het huidige huurcontract te verlengen, maar Brussel-Stad zou aan die voorwaarden - die dateren uit 1989 - verlies lijden. Dat heeft onder meer te maken met onderhoudskosten. "We kunnen het tegenover de burgers niet maken dat een commercieel bedrijf winst boekt op de kap van de stad met behulp van een soort subsidie", aldus Van Rampelbergh.
Daarom vond de stad het tijd om de overeenkomst te herzien. Mini-Europa moest tot nu 250.000 euro per jaar betalen om de lap grond van zo'n 2,5 hectare groot te mogen gebruiken. "Dat is belachelijk weinig voor zo'n grote grond in de stad", benadrukt Van Rampelbergh. "Louter om break-even te draaien, wilde de stad dat bedrag verhogen met 100.000 euro voor een totale huurprijs van 350.000 euro per jaar."
10 procent van winst
In het voorstel zaten ook afspraken over mogelijkheden tot uitbreidingen vervat in het kader van Neo, zodat Mini-Europa bijvoorbeeld ruimte had om evenementen te organiseren. Hoewel de stad het zelf een heel eerlijke deal vindt, kon Mini-Europa daar niet mee leven. Bestuurder Meeùs noemt het de doorslaggevende factor om de stekker uit het toeristisch park te trekken.
De stad Brussel betreurt die beslissing. "De huurovereenkomst van de voorbije jaren was in de huidige context niet meer correct. Het is jammer dat Mini-Europa daarover struikelt. Het bedrijf maakt 1 miljoen euro per jaar winst. Meneer Meeùs vindt de sluiting naar eigen zeggen erg voor zijn werknemers, maar heeft hun toekomst wel zelf in handen. Daarvoor moet hij slechts 10 procent van die aanzienlijke winst afstaan", aldus Closes woordvoerster.
Lees meer over: Brussel , Economie , Mini-Europa
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.