De marktkramers van het Kasteleinsplein voelen zich de speelbal van het gemeentebestuur. Het plein in Elsene wordt heraangelegd en dus moest de wekelijkse woensdagmarkt er wijken voor de werken die minstens een jaar zullen duren. Een verhuis naar het Flageyplein drong zich op, maar ook daar moeten de marktkramers weg vanaf 10 januari. Intussen zien de handelaars hun omzet kelderen.
Misnoegde marktkramers Flagey moeten in januari opnieuw verhuizen
Het Kasteleinsplein (bij sommigen beter bekend als Châtelain) wordt sinds 23 oktober heraangelegd. "Dat was nodig voor de rioleringen,” vertelt schepen voor Handel Audrey Lhoest (Ecolo). “Van die gelegenheid hebben we gebruikgemaakt om het plein ook opnieuw in te richten en te vergroenen, in het licht van de klimaatcrisis.”
De wekelijkse markt op woensdag moest daarom minstens voor een jaar wijken. “Omdat we de markt wilden laten doorgaan, hebben we een alternatieve locatie gezocht,” aldus Lhoest. “Zo waren de straten rondom het Kasteleinsplein een optie, maar dan moest het volgens een beurtrol, omdat er te weinig plaats is voor alle kramen. Dat wilde men niet,” legt de schepen uit.
“Omdat de handelaars niet verder dan één kilometer wilden uitwijken, hoopten we de markt eerst nog in te richten aan de Louizalaan,” gaat Lhoest verder, “maar dat bleek een onzeker scenario omdat er toen werken waren aan de Baljuwtunnel, waarvan de einddatum onbekend was.”
Finaal is in samenspraak met de marktkramers beslist om te verhuizen naar het Flageyplein. “Geen aangenaam plein,” vindt Marie Laurence het daar. Zij installeert haar wafelkraam veel liever op het Kasteleinplein, waar op woensdagnamiddag veel passage is van mensen die hun middagpauze nemen of ouders die hun kinderen van school halen.
Omzet gekelderd
Al zal de aanblik van het plein het minste van haar zorgen zijn. De meeste marktkramers zien hun omzet sinds de verhuis kelderen. “De eerste week draaide ik tien procent omzet, vorige week was het 30 procent,” vertelt Marie-Laurence. “Een peulschil van wat de markt op het Kasteleinplein normaal opbrengt.
De lage omzetcijfers zijn voorlopig ook te verklaren door het slechte weer. “Ik begrijp niet waarom ze ons in de winter laten verhuizen,” zegt Carine. “In de zomer kan ik dat inkomstenverlies nog compenseren door op evenementen te staan. Nu draai ik misschien tien procent van de omzet die ik aan Kastelein haalde.”
‘Niet dezelfde dynamiek’
Carine begon vijftien jaar geleden op de Kasteleinmarkt met vegetarische en veganistische burgers. “In al die jaren heb ik een vast cliënteel opgebouwd, dat ik hier maar moeilijk vind. Hier is niet dezelfde dynamiek.”
Dat is ook volgens een bloemenverkoper verderop het grote probleem. “Dit is een andere wijk. De klanten van Kastelein willen niet op Flagey komen winkelen.” Toch blijft ook hij komen. “Zoals iedereen heb ik personeel te betalen.”
Op een financiële compensatie van de gemeente hoeven de handelaars niet te rekenen, “daar heeft de gemeente de middelen niet voor,” zegt schepen Lhoest.
Werken aan Flagey
Op de koop toe moeten de handelaars vanaf 10 januari opnieuw opkramen. Tot 15 mei verhuist de woensdagmarkt (net als die op zaterdag en zondag) naar de Generaal De Gaullelaan, langs de noordelijke vijver, omdat dan de vergroeningswerken gebeuren aan het Flageyplein.
“Waarom kunnen we niet op het Flageyplein blijven tijdens die werkzaamheden?” vraagt Olivier zich af vanuit zijn kraam met Thaïsche gerechten. Een vraag die ook bevoegd schepen Lhoest stelde aan het gewest. “Maar dat liet weten dat de werken en de markt niet verenigbaar zijn.”
“Met die verhuis gaan we niet akkoord,” klinkt Khalid stellig. Hij verkoopt al jaren groenten en fruit op de Kasteleinmarkt. “Flagey oké, maar niet de Generaal De Gaullelaan. Wat moeten we daar gaan doen? Kosten maken?”
"Men heeft een project voor ogen en daar moet alles voor wijken,” vindt Olivier. Hij was veel liever verhuisd naar de straten rond het Kasteleinsplein. “Zelfs de handelaars daar klagen dat de markt er weg is, omdat wij ook voor hen klanten aantrokken.”
Dialoog
Bevoegd schepen voor Handel Lhoest begrijpt de bezorgdheid van de handelaars. “Die is volkomen legitiem. Het is alleen te vroeg om al een balans op te maken,” vindt Lhoest, die wel in dialoog blijft met de handelaars. “Het is de voorbije weken slecht weer geweest en dan zijn er sowieso, ook op het Kasteleinsplein, minder klanten.”
Lees meer over: Elsene , Economie , Stedenbouw , Flageyplein , Châtelain , Kasteleinsmarkt , kasteleinsplein
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.