Tijdens de laatste gemeenteraad van 2013 heeft het Molenbeekse schepencollege nog snel een hoteltaks ingevoerd. N-VA-oppositieraadslid Dirk Berckmans vreest dat het nieuwe Meininger Hotel daar niet tevreden mee is. En inderdaad.
Molenbeek viseert Meininger met hoteltaks
Lees ook: Molenbeeks hotel is schot in de roos
Schepen van Financiën Abdelkarim Haouari (CDH) voert eigenlijk twee belastingen in: een voor de overnachting en één voor het aantal kamers en sterren dat een hotel heeft. Haouari verdedigt die beslissing door te verwijzen naar de financiële problemen van Molenbeek. “We hebben geld nodig maar willen de hogere belastingen zoals de onroerende voorheffing niet hoger maken. Dus doen we het op deze manier. Trouwens: het Brussels Hoofdstedelijk Gewest was van plan om zelf een hoteltaks te innen, het zou er uiteindelijk toch van gekomen zijn.”
In de praktijk viseert de taks eigenlijk maar één hotel, het Meininger Hotel aan de Henegouwenkaai, een succesvol budgethotel dat vorige lente de deuren opende. N-VA-gemeenteraadslid Dirk Berckmans vreest dan ook dat ze er bij het Meininger Hotel niet mee kunnen lachen. “Het Meininger Hotel levert een belangrijke bijdrage aan de lokale economie en draagt zo al bij tot de gemeentefinanciën. Men heeft een gemakkelijke prooi gevonden.” Berckmans geeft nog mee dat hij geen problemen heeft met de relatief kleine toeristentaks voor de overnachtingen, maar wel met de kamer- en sterrentaks.
Tom Debrabandere, manager bij Meininger, zit op dezelfde lijn. “Een toeristentaks is normaal, dat doen alle steden en gemeenten. Maar die kamertaks kost ons volgend jaar potentieel 280.000 euro. Bovendien stemde de gemeenteraad dit op het einde van het jaar, wanneer onze begroting al was opgemaakt. Ik had op zijn minst wel wat communicatie verwacht.” Volgens Debrabandere wordt de kamerbelasting niet doorgerekend in de prijzen.
Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Economie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.