Molenbeek wil de gemeentelijke opcentiemen op de onroerende voorheffing verhogen met 17 procent. Dat is tegen de zin van 165 Molenbekenaren, die een petitie tegen het plan tekenden. "De deur staat open voor een gesprek."
Molenbekenaars starten petitie tegen verhoging toeslag op onroerende voorheffing
De ondertekenaars van de petitie vrezen dat de verhoging in werkelijkheid nog hoger zal liggen dan 17 procent. De gemeentelijke toeslag wordt immers berekend op het kadastraal inkomen, dat voor 2023 met bijna 10 procent geïndexeerd wordt.
Vandaag betaalt een eigenaar van een woning in Molenbeek 3.350 opcentiemen op de onroerende voorheffing. Als het schepencollege het plan goedkeurt, zal dat op 3.920 opcentiemen liggen. Wie een kadastraal inkomen van 1.000 euro heeft, betaalt dan 490 euro aan de gemeente. Zonder verhoging bedraagt de toeslag 443,75 euro.
Volgens de woordvoerder van Molenbeeks burgemeester Catherine Moureaux (PS) wordt de beslissing pas afgeklopt in februari of maart bij de begrotingsvergadering van het schepencollege. “De debatten zijn nog lopende,” reageert hij.
Gevoelig
De verhoging van de gemeentelijke opcentiemen op de onroerende voorheffing ligt niet alleen bij de Molenbekenaars gevoelig. Vlak voor de kerstvakantie veroorzaakte het plan opschudding op de gemeenteraad zelf: de oppositie verliet de zitting vroegtijdig en PS-fractievoorzitter Jamal Ikazban daagde niet op omdat hij zich niet achter het plan wilde scharen. De stemming moest uitgesteld worden omdat het quorum niet gehaald werd.
“Àls de verhoging wordt goedgekeurd - en dat is nog niet zeker -, bekijken we ook de piste om premies uit te reiken aan eigenaars die effectief in hun woning wonen,” aldus nog de woordvoerder. Die premie zou met andere woorden niet op verhuurders van toepassing zijn en dient als compensatie voor de verhoging.
De deuren van het gemeentehuis staan overigens open voor de ondertekenaars van de petitie: “Zij kunnen altijd een vergadering aanvragen met de schepen voor Financiën (Georges Van Leeckwyck, MR, red.) of met burgemeester Moureaux.”
Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Economie , onroerende voorheffing , Catherine Moureaux , begroting Molenbeek