Vrijdag is in het Molenbeekse gemeentehuis het nieuwe bestuursakkoord uit de doeken gedaan. PS-Vooruit, PTB/PVDA en Molenbeek Autrement vormen de nieuwe meerderheid. BRUZZ sprak met de hoofdrolspelers.
Hoofdrolspelers over nieuw Molenbeeks gemeentebestuur: ‘Onderwijs blijft topprioriteit’
Lees ook: Financieel geplaagd Molenbeek stelt bestuursakkoord voor: ‘Voortbestaan staat op het spel’
Catherine Moureaux (PS)
“Ik ben tevreden dat we een stabiele meerderheid gevonden hebben en een progressief akkoord kunnen voorstellen”, aldus de burgemeester. Moureaux kondigde vorige week eerst een coalitie met enkel socialisten en marxisten aan, die amper 23 op 45 zetels zou tellen. Uiteindelijk zorgen de vier zetels van Molenbeek Autrement voor iets meer ademruimte.
Nog voor Moureaux aan de voorstelling van het gloednieuwe bestuursakkoord begon, lanceerde ze een opvallende oproep aan het federale niveau. “We vragen solidariteitsoplossingen. Jaarlijks hebben we door de hoge noden voor het OCMW 15 miljoen euro extra nodig. Ook onze politiekorpsen hebben extra investeringen nodig. Trouwens, dat geldt niet alleen voor Molenbeek, maar voor alle arme gemeenten, want we zullen door een socio-economische storm gaan. Als het federale niveau niet kan bijspringen, zal het Brussels Gewest dat moeten doen. Extra middelen zijn onmisbaar voor de waardigheid van de Molenbekenaren.”
In het nieuwe bestuursakkoord onderstreept de burgemeester drie prioriteiten.: onderwijs, huisvesting en netheid. “Onderwijs is zeker in Molenbeek enorm belangrijk, want via kwalitatief onderwijs kunnen we de impact van sociale ongelijkheid verkleinen.”
“Onze sociale woningen moeten we blijven renoveren en de woonprijzen moeten dalen”, klinkt het verder. “Wat betreft netheid is er een revolutie nodig: meer sanctioneren, grote sensibiliseringscampagnes op poten zetten, het werk beter structureren”, zegt Moureaux, die naast het burgemeesterschap ook bevoegd wordt voor Preventie, Franstalig Onderwijs, Burgerlijke Stand, Communicatie, protocol en evenementen, en Juridische Zaken.
Om de gemeentediensten te verbeteren, mikt het nieuwe bestuur op administratieve vereenvoudiging en verbetering van de onlinediensten. Ook de toegang tot de gemeenteloketten moet uitgebreid worden, aldus Moureaux. “Onze schepen Amet Gjanaj (PS) zal een nieuwe functie krijgen: Interne Audit. Zo moet de werking van onze gemeentediensten nagekeken en bijgeschaafd worden.”
Dirk De Block (PTB/PVDA)
Na twaalf jaar oppositie maakt Dirk De Block (PTB/PVDA) de overstap naar de meerderheid. De Block wordt eerste schepen en krijgt de bevoegdheden Huisvesting en Gemeentelijke Eigendommen. Hij wordt ook voorzitter van huisvestingsmaatschappij Logement Molenbeekois.
“De financiële situatie is moeilijk, maar we willen echte verandering realiseren. Een derde van de grote immoprojecten zal naar sociale en betaalbare woningen gaan. We willen gebruikmaken van het openbaar beheersrecht om leegstaande woningen weer op de woonmarkt te brengen, en private huurprijzen doen zakken door huurcontracten te registreren en huurders te helpen wanneer ze vermoeden dat ze slachtoffer zijn van excessieve huurprijzen”, verklaart De Block.
De Block gaat ook in op de moeilijke financiële situatie waaronder de gemeente gebukt gaat. “Veel Brusselse gemeenten staan in het rood en hebben nood aan regionale of federale middelen voor allerlei diensten, zoals de politie of het OCMW. Maar we gaan niet met gekruiste armen toekijken. We willen de zwaarste schouders meer laten bijdragen en zelf nieuwe middelen vinden om de Molenbekenaren en kleine ondernemingen te sparen. Molenbeek heeft troeven, ligt dicht bij het centrum, is goed bereikbaar. Het zal ook belangrijk zijn om efficiënter om te gaan met de middelen, met bestaande diensten.”
Ahmed El Khannouss (Molenbeek Autrement)
El Khannouss maakt zijn comeback in het gemeentebestuur: hij vervulde tussen 2006 en 2018 al een rol als schepen, binnenkort gaat El Khannouss aan de slag als OCMW-voorzitter. “Dit is niet alleen een vooruitgangscoalitie, maar ook een pragmatische coalitie. De financiële situatie moet erop vooruit gaan zodat de dienstverlening kan verbeteren.”
Hoe ziet El Khannous de toekomst van het Molenbeekse OCMW? “Het doel is simpel: wie sociale steun komt vragen, moet zo kort mogelijk blijven. Dat we in dit land kwetsbare mensen zo sterk kunnen helpen, is een van de rijkdommen van dit land. Maar dat moet dan wel zo efficiënt mogelijk gebeuren. De administratie moet dus beter, de eerstelijnshulp ook, en we moeten mensen die hulp nodig hebben beter begeleiden naar bijvoorbeeld opleidingen. Het wordt belangrijk om de interne werking eerst te verbeteren zodat de dienstverlening volgt.”
Opvallend: El Khannouss had bij de voorstelling van het akkoord excuses in petto. “Aan mensen bij wie ik mij in het verleden misschien op felle wijze geadresseerd heb: nu draaien we de bladzijde om.”
El Khannouss nam in de voorbije legislatuur als oppositiestem het beleid van Moureaux vaak stevig op de korrel.
Saliha Raïss (Vooruit)
“Onderwijs blijft een topprioriteit: het is onze droom om een extra school te bouwen, maar daar zullen we centen voor moeten zoeken. De renovaties van scholen worden ook voortgezet”, zegt Raïss, die naast Nederlandstalig Onderwijs en Nederlandstalige Cultuur ook onder meer Mobiliteit en Openbare Werken in haar portefeuille krijgt.
“De onderhandelingen waren niet gemakkelijk, maar we hebben onze tijd genomen om ervoor te zorgen dat we de beste keuze konden maken en een progressief team kunnen vormen. Ideologisch gezien sta ik dicht bij Fouad Ahidar, maar ik bepaal niet alleen wie er aan boord komt. Samen hebben we een goede keuze gemaakt. Ook met onze voorzitter Conner Rousseau heb ik het erover gehad.”
Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Sint-Jans-Molenbeek kiest , molenbeeks bestuursakkoord , Catherine Moureaux , Dirk De Block , Saliha Raiss , Ahmed El Khannouss
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.