De uitbaters van de nachtwinkels gaan zondag aan de Financietoren in Brussel actievoeren tegen het vervroegde sluitingsuur. Wegens de coronacrisis zijn ze namelijk verplicht om de deuren van hun winkel al om 22 uur te sluiten. "We willen op dezelfde manier behandeld worden als horecazaken en tankstations."
Nachtwinkels betogen tegen vervroegd sluitingsuur
Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, had de Nationale Veiligheidsraad eind juli beslist om het sluitingsuur van de nachtwinkels te vervroegen naar 22 uur. De Veiligheidsraad verdedigde die beslissing door te wijzen naar cafégangers die vlak voor het sluitingsuur nog snel een voorraad alcohol inslaan in een nachtwinkel en op straat hun verzetje verderzetten.
Uit protest tegen dat vervroegde sluitingsuur houden de uitbaters van de nachtwinkels zondag om 13.00 uur een protestactie aan de Financietoren met een tweehonderdtal deelnemers. "We willen dezelfde behandeling krijgen als de horeca en de tankstations", zegt organisator Parmjeet Gurmeet. "Als zij tot 1 uur mogen openblijven, waarom wij dan niet? Er is geen enkel bewijs dat wij een rol spelen bij de verspreiding van het virus."
Heel wat nachtwinkels vrezen door de vervroegde sluiting over de kop te zullen gaan. "Deze regeling is een regelrechte doodsteek voor deze mensen", zegt advocaat Walter Van Steenbrugge, die de uitbaters van nachtwinkels vertegenwoordigt. "Zeker als je ziet dat supermarkten soms tot 21 uur kunnen openblijven. Tijdens hun beste uren moeten ze dus de deuren dicht houden. De maatregel is totaal niet in verhouding tot het doel dat men wil bereiken."
Advocaat Van Steenbrugge sluit juridische acties om een schadevergoeding te krijgen niet uit.
Lees meer over: Brussel , Economie , Samenleving , betoging nachtwinkeluitbaters , nachtwinkels protest , nachtwinkels vroeger dicht
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.